Există alimente care scad eficienţa unor medicamente sau, mai rău, generează anumite efecte adverse.
De exemplu, este foarte cunoscut faptul că nu este deloc indicat să consumi grepfrut atunci când iei tratament pentru colesterol sau antibiotice. Iată de ce şi care sunt combinaţiile periculoase pe care trebuie să le eviţi:
1. Nu lua antibioticele cu lapte sau iaurt!
Laptele sau iaurtul diminuează efectul multor medicamente, în special al celor care conţin antibiotice. Dacă iei antibiotice nu consuma lapte înainte de administrarea medicamentului şi nici o jumătate de oră după. Există riscul ca eficienţa medicamentului să scadă foarte mult şi astfel afecţiunea să avanseze.
Lactatele conţin mult calciu care este sănătos pentru sistemul nervos şi pentru oase, însă poate să afecteze absorbţia unor substanţe în sistemul digestiv, explică celebrul Dr. Oz.
2. Evită grepfrutul dacă iei antibiotice şi medicamente pentru colesterol
Sucul de grapefruit încetineşte procesul de metabolizare corectă a medicamentului de către ficat şi accentuează apariţia efectelor adverse. De exemplu, o combinaţie foarte periculoasă este consumul de grepfrut şi statinele care sunt administrate pentru scăderea nivelului de colesterol, favorizând apariţia unor probleme la ficat şi rinichi, după cum avertizează celebrul Dr. Oz.
De asemenea, potrivit ultimelor cercetări, grepfrutul interacţionează cu peste 200 de medicamente, scăzându-le eficienţa. Aşadar dacă urmezi un tratament medicamentos, încearcă să eviţi acest fruct.
3. Nucile şi tratamentul pentru hipotiroidism
Nucile sunt excelente pentru scăderea colesterolului şi pentru digestie, ţinând cont de conţinutul lor ridicat în fibre. Însă trebuie să fii atentă la ele dacă suferi de hipotiroidism şi iei tratament cu levotiroxină, avertizează Dr. Oz. Consumul de nuci poate să scadă absorbţia levotiroxinei, care este cel mai prescris tratament pentru hipotiroidism.
Şi suplimentele alimentare cu fibre pot să afecteze eficienţa tratamentului cu levotiroxină, astfel că Dr. Oz îţi recomandă să le eviţi.
4. Brânzeturile influenţează eficienţa antidepresivelor
Brânzeturile precum brânza cheddar, parmezanul, Camembert, mozzarella, cea cu mucegai albastru, dar şi ficatul de pui/vită, mezelurile, anşoa şi avocado conţin tiramină. Acest aminoacid în combinaţie cu antidepresivele determină o creştere bruscă a tensiunii arteriale, avertizează Dr. Oz. De asemenea, această substanţă interacţionează şi cu anumite antibiotice.
5. Alimentele bogate în vitamina K şi anticoagulantele
Vitamina K este importantă în procesul de coagulare a sângelui, iar atunci când este în cantităţi mari poate să favorizeze formarea cheagurilor. Ai mare grijă dacă iei anticoagulante (cum ar fi warfarina) să nu consumi multă vitamina K pe care o găseşti în broccoli, varză, spanac şi varza de Bruxelles, dar nici merişoare, ghimbir, ginseng şi ginkgo biloba.
De asemenea, Dr. Oz te sfătuieşte să discuţi cu medicul despre consumul de usturoi şi anticoagulante, deoarece poate să aibă şi aceste un efect şi nu este recomandat în cantităţi mari. Nici suplimentele cu usturoi nu sunt recomandate atunci când iei tratament cu anticoagulante.
Sursa: eva.ro