Dr. Peter Piot, medicul care a descoperit Ebola: „Să ne obişnuim să convieţuim cu COVID-ul aşa cum convieţuim cu HIV-ul”

Într-un amplu interviu pentru Le Monde, medicul şi microbiologul Peter Piot, unul dintre descoperitorii virusului Ebola, el însuşi infectat cu coronavirus, a explicat că pandemia e abia la început şi a insistat asupra faptului că închiderea oamenilor în case, o dată la două luni, nu este o soluţie care să mai fie luată în considerare.
Romania TV
12 iun. 2020, 08:14
Dr. Peter Piot, medicul care a descoperit Ebola:

Autorităţile din majoritatea statelor lumii au subestimat dimensiunea răspândirii virusului

Reputatul virusolog spune că, în timpul unei astfel de pandemii, se observă cât de important este ca ţările să aibă la conducere persoane competente. Dr. Peter Piot subliniază faptul că cele mai multe state ale lumii au tratat cu superficialitate dimensiunea răspândirii virusului, luând măsuri cu mare întârziere. Exemplul pozitiv este Germania, exemplele negative sunt Marea Britanie şi Franţa.

„Această boală ne-a arătat cât e de important să ai oameni competenţi la conducere şi un sistem sanitar bine pus la punct. Exceptând Singapore, Taiwan şi Hong Kong, toţi au subestimat viteza şi dimensiunea răspândirii virusului. Ţările asiatice trecuseră prin epidemia SARS, în 2003, şi au reţinut efectele ei. De aceea, au reacţionat corespunzător. Ţările care au trecut repede la testări la scară largă au avut mai puţine decese. Germania a arătat calea în acest sens. Până la finalul lunii ianuarie, nemţii aveau deja un sistem performant de testare. La extrema cealaltă s-a situat Marea Britanie. Ei au reacţionat cu întârziere şi au luat în calcul carantinarea celor veniţi din afara ţării, când exista deja o creştere semnificativă a cazurilor. Era deja prea târziu. În Franţa, n-au existat stocuri suficiente de măşti şi de echipamente medicale, după gripa porcină din 2009-2010. Şi s-a văzut că sistemul sanitar n-a fost finanţat, aşa cum ar fi trebuit”, a precizat specialistul.

Citeşte şi Cum va arăta România după COVID. Ce spun Streinu-Cercel, Alexandru Rafila şi academicianul Ioan Aurel Pop

Pandemia este abia la început

Specialistul subliniază faptul că nu este cazul să considerăm că pericolul a trecut. Dimpotrivă, spune că suntem abia în faza de început a acesteia şi că nu există încă imunitate de grup. De asemenea, dr. Piot adaugă că abia peste unu-doi ani se va putea trage o concluzie referitoare la cea mai bună strategie în lupta cu acest virus.

Suntem abia la începutul pandemiei. Nu există niciun motiv pentru care, după ce a luat o asemenea amploare, virusul să dispară brusc. Deocamdată, n-am dezvoltat imunitate de grup, nici măcar în Suedia, unde strategia îndeplinirii acestui obiectiv a eşuat. Doar într-un an, doi, vom putea spune care a fost cea mai eficientă strategie în lupta cu pandemia„, menţionează virusologul.

Va trebui să ne obişnuim să convieţuim cu coronavirusul, la fel cum convieţuim cu HIV-ul

Medicul spune că este perfect posibil să aibă loc o explozie a cazurilor de infectări în perioada următoare, însă atrage atenţia că lozul câştigător nu este închiderea ţărilor. Peter Piot spune că vor trebui găsite măsuri mult mai practice decât închiderea ţărilor, soluţii de compromis, pentru că virusul nu va putea fi eradicat complet, ci va continua să coexiste la fel precum HIV-ul.

Explozia cazurilor e posibilă, dar nu la o scară largă, în viitorul apropiat. Nu trebuie să adoptăm o abordare de tip buldozer şi să închidem toate ţările! Pentru a evita asta, avem nevoie de informaţii precise, în timp real, pentru a controla epidemia. Va trebui să convieţuim cu COVID-19, aşa cum convieţuim cu HIV. În acest moment, eradicarea virusului nu e posibilă […] Avem nevoie de o abordare care să minimalizeze riscurile şi impactul bolii”, spune medicul.

Citeşte şi Autorităţile sunt în alertă. O nouă boală asemănătoare cu coronavirusul face ravagii

Referitor la închiderea graniţelor şi la blocarea oricărei activităţi, doctorul spune că efectele secundare ale acestor măsuri sunt incontestabile. Oamenii nu mai pot primi tratamente pentru alte boli decât infecţia cu coronavirus, crescând numărul deceselor. În plus, sănătatea mintală are de suferit. Asta pe lângă problemele de natură economică.

E imposibil să închidem ţara, să impunem noi restricţii, o dată la două luni. O asemenea strategie are efecte secundare uriaşe şi consecinţe grave pentru cei care au alte probleme medicale! Închizând tot, vom creşte numărul celor care vor muri din cauza bolilor cardiovasculare, din cauza cancerului, pentru că aceşti oameni nu vor beneficia de atenţia medicală de care au nevoie. Apoi, carantinarea totală are un impact puternic asupra sănătăţii mintale! Ca să nu mai vorbim despre problemele economice. Convieţuirea cu COVID-19 înseamnă să găsim o balanţă, să găsim soluţii de compromis pentru protejarea publicului, fără a înrăutăţi situaţia„, atrage atenţia specialistul. 

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Insula din Grecia mai ieftină decât Mykonos sau Santorini. Nu mulți români au auzit de ea
Capital.ro
Înregistrare și declarație la ANAF. Fiscul nu mai permite evitarea plății. Ordin până pe 31 decembrie
Playtech.ro
Mișcarea „istorică” făcută de Prințul William la funeraliile Papei Francisc. Viitorul rege a avut o reacție senzațională, abia acum s-a aflat
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești ciudate de la ANM. Cum va fi vremea marți
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permis de conducere 2025. Șoferii amendați pe loc din cauza permisului. NU se ține cont că e valabil
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ea este Andreea Cristiana, eleva de clasa a XI-a din Iași care s-a speriat de un urs și s-a înecat în Lacul Frumoasa din Harghita
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Cel mai nou sondaj pentru alegerile prezidențiale. Scade diferența dintre primii doi candidați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster