Dr. Peter Piot, medicul care a descoperit Ebola: „Să ne obişnuim să convieţuim cu COVID-ul aşa cum convieţuim cu HIV-ul”

Într-un amplu interviu pentru Le Monde, medicul şi microbiologul Peter Piot, unul dintre descoperitorii virusului Ebola, el însuşi infectat cu coronavirus, a explicat că pandemia e abia la început şi a insistat asupra faptului că închiderea oamenilor în case, o dată la două luni, nu este o soluţie care să mai fie luată în considerare.
Romania TV
12 iun. 2020, 08:14
Dr. Peter Piot, medicul care a descoperit Ebola:

Autorităţile din majoritatea statelor lumii au subestimat dimensiunea răspândirii virusului

Reputatul virusolog spune că, în timpul unei astfel de pandemii, se observă cât de important este ca ţările să aibă la conducere persoane competente. Dr. Peter Piot subliniază faptul că cele mai multe state ale lumii au tratat cu superficialitate dimensiunea răspândirii virusului, luând măsuri cu mare întârziere. Exemplul pozitiv este Germania, exemplele negative sunt Marea Britanie şi Franţa.

„Această boală ne-a arătat cât e de important să ai oameni competenţi la conducere şi un sistem sanitar bine pus la punct. Exceptând Singapore, Taiwan şi Hong Kong, toţi au subestimat viteza şi dimensiunea răspândirii virusului. Ţările asiatice trecuseră prin epidemia SARS, în 2003, şi au reţinut efectele ei. De aceea, au reacţionat corespunzător. Ţările care au trecut repede la testări la scară largă au avut mai puţine decese. Germania a arătat calea în acest sens. Până la finalul lunii ianuarie, nemţii aveau deja un sistem performant de testare. La extrema cealaltă s-a situat Marea Britanie. Ei au reacţionat cu întârziere şi au luat în calcul carantinarea celor veniţi din afara ţării, când exista deja o creştere semnificativă a cazurilor. Era deja prea târziu. În Franţa, n-au existat stocuri suficiente de măşti şi de echipamente medicale, după gripa porcină din 2009-2010. Şi s-a văzut că sistemul sanitar n-a fost finanţat, aşa cum ar fi trebuit”, a precizat specialistul.

Citeşte şi Cum va arăta România după COVID. Ce spun Streinu-Cercel, Alexandru Rafila şi academicianul Ioan Aurel Pop

Pandemia este abia la început

Specialistul subliniază faptul că nu este cazul să considerăm că pericolul a trecut. Dimpotrivă, spune că suntem abia în faza de început a acesteia şi că nu există încă imunitate de grup. De asemenea, dr. Piot adaugă că abia peste unu-doi ani se va putea trage o concluzie referitoare la cea mai bună strategie în lupta cu acest virus.

Suntem abia la începutul pandemiei. Nu există niciun motiv pentru care, după ce a luat o asemenea amploare, virusul să dispară brusc. Deocamdată, n-am dezvoltat imunitate de grup, nici măcar în Suedia, unde strategia îndeplinirii acestui obiectiv a eşuat. Doar într-un an, doi, vom putea spune care a fost cea mai eficientă strategie în lupta cu pandemia„, menţionează virusologul.

Va trebui să ne obişnuim să convieţuim cu coronavirusul, la fel cum convieţuim cu HIV-ul

Medicul spune că este perfect posibil să aibă loc o explozie a cazurilor de infectări în perioada următoare, însă atrage atenţia că lozul câştigător nu este închiderea ţărilor. Peter Piot spune că vor trebui găsite măsuri mult mai practice decât închiderea ţărilor, soluţii de compromis, pentru că virusul nu va putea fi eradicat complet, ci va continua să coexiste la fel precum HIV-ul.

Explozia cazurilor e posibilă, dar nu la o scară largă, în viitorul apropiat. Nu trebuie să adoptăm o abordare de tip buldozer şi să închidem toate ţările! Pentru a evita asta, avem nevoie de informaţii precise, în timp real, pentru a controla epidemia. Va trebui să convieţuim cu COVID-19, aşa cum convieţuim cu HIV. În acest moment, eradicarea virusului nu e posibilă […] Avem nevoie de o abordare care să minimalizeze riscurile şi impactul bolii”, spune medicul.

Citeşte şi Autorităţile sunt în alertă. O nouă boală asemănătoare cu coronavirusul face ravagii

Referitor la închiderea graniţelor şi la blocarea oricărei activităţi, doctorul spune că efectele secundare ale acestor măsuri sunt incontestabile. Oamenii nu mai pot primi tratamente pentru alte boli decât infecţia cu coronavirus, crescând numărul deceselor. În plus, sănătatea mintală are de suferit. Asta pe lângă problemele de natură economică.

E imposibil să închidem ţara, să impunem noi restricţii, o dată la două luni. O asemenea strategie are efecte secundare uriaşe şi consecinţe grave pentru cei care au alte probleme medicale! Închizând tot, vom creşte numărul celor care vor muri din cauza bolilor cardiovasculare, din cauza cancerului, pentru că aceşti oameni nu vor beneficia de atenţia medicală de care au nevoie. Apoi, carantinarea totală are un impact puternic asupra sănătăţii mintale! Ca să nu mai vorbim despre problemele economice. Convieţuirea cu COVID-19 înseamnă să găsim o balanţă, să găsim soluţii de compromis pentru protejarea publicului, fără a înrăutăţi situaţia„, atrage atenţia specialistul. 

DailyBusiness
Mai mulți bani pentru alocații! Guvernul anunță ce bani se oferă în 2025
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Descoperire stranie pe fundul Oceanului Pacific: “E drumul spre Atlantida. Bizar”
Capital.ro
Doliu în România. S-a stins o mare voce a țării: Va rămâne în amintirea tuturor
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Se dau 200.000 de euro fonduri GRATIS pentru români
Adevarul
Autostrada cu tuneluri, de zece ori mai scumpă decât ar fi fost în anii 2000. Urșii nevăzuți, „vinovați” de soarta autostrăzii
wowbiz.ro
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Selly tratează facultatea cu dispreț. De ce nu vrea să audă de studii superioare
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
O femeie asiatică, în vârstă de 42 de ani, a fost descoperită fără suflare în Voluntari. Ce spun vecinii în legătură cu victima
Cancan.ro
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Incendiu devastator în Arad: patru mașini distruse și fațada unui bloc avariată
MediaFlux
LOVITURĂ în SUA! TRUMP ajunge PREȘEDINTE indiferent de VOT. CUTREMUR în AMERICA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate