Profesorul Rafila s-a declarat optimist în legătură cu scăderea numărului de cazuri şi a reiterat necesitatea purtării măştii: „Putem ajunge la o scădere progresivă, adică o inversare a trendului. Să încercăm să fim parteneri cu autorităţile în acest efort. Nimeni nu ar trebui să desconsidere măsurile de protecţie, nimeni nu ar trebui să vorbească despre asta. Trebuie să fie clar, când suntem în interior sau în exterior şi nu putem păstra distanţa, trebuie să purtăm mască. Asta ar trebui să devină un fel de automatism„.
Referitor la faptul că, după vidnecare, virusul ar putea rămâne în organism, profesorul Rafila a spus că nu există dovezi în acest sens.
„Sunt doar speculaţii. Vă daţi seama că de fiecare dată când apare o boală nouă, cunoştinţele evoluează. Timpul demonstrează că unele opinii lansate la început nu mai sunt potrivite. E adevărat, există persoane în cazul cărora eliminarea virusului durează mai mult, însă asta nu înseamnă reinfectare. Nu putem spune că este vorba despre o infecţie cronică. Există virusuri latente care se activează periodic„, a precizat Alexandru Rafila la România TV.
Citeşte şi Cele mai afectate categorii de vârstă în România sunt 40-49 şi 50-59
Optimist în legătură cu scăderea numărului de cazuri de infectare este şi secretarul de stat Horațiu Moldovan. Acesta a spus, la Antena 3, că evoluția cazurilor este una constantă, ceea ce îl face să creadă că vom ajunge în faza de platou, dacă nu vom avea parte de o nouă explozie a cazurilor.
„N-aș face afirmația că este o situație deosebit de îngrijorătoare, sigur nu este un număr mic cum a fost în prima parte a evoluției epidemiei din primele 3 luni. Ne confruntăm cu un număr relativ mare, dar este un număr relativ constant, aproximativ 1.200-1.300 de pacienți/zi. De asemenea, rata de mortalitate se menține relativ constantă în ultima săptămână. În ceea ce privește numărul de pacienți din Terapie Intensivă, înainte, în prima parte a epidemiei am avut în jur de 250 pe zi, acum avem peste 400, dar și acest număr se încadrează pe o linie relativ constantă, nu avem de-a face cu o explozie, o creștere exponențială. Atâta timp cât această creștere este liniară, moderată, există elemente de optimism, în sensul că putem gestiona situația. Putem să îngrijim și mai mulți pacienți decât în momentul de față„, este de părere dr. Moldovan.