Dr. Streinu Cercel: „Circuitul medicamentului e clar. Antiviralele sunt prescrise de infecţionist, se dau până ajunge pacientul în ATI”

Medicul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, a explicat, la Medika TV, trasabilitatea medicamentelor administrate pacienţilor COVID. Explicaţiile dr. Streinu Cercel vin în contextul în care dr. Şerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a afirmat, recent, că unii pacienți aflați în stare critică la ATI nu au primit deloc sau au primit doar parțial tratament cu Remdesivir, pentru că spitalele nu au fost aprovizionate, şi a acuzat Institutul Matei Balș că a primit 30 de milioane de euro pentru a trimite antivirale în spitalele din țară, ceea ce nu s-ar fi întâmplat.
Romania TV
06 oct. 2020, 20:03
Dr. Streinu Cercel:

În replică, dr. Streinu-Cercel a explicat că nu institutul pe care îl conduce distribuie medicamente, existând o trasabilitate foarte clară în acest sens.

Există o trasabilitate clară a medicamentului. Toate medicamentele care vin în România de la Comisia Europeană ajung la Unifarm, unitate în subordinea Ministerului Sănătății. Spitalele solicită medicamentele, fac o hârtie, iar în baza ei primesc medicația gratuită. Fiecare unitate solicită, altfel nimeni nu primește nimic„, a explicat managerul de la Matei Balș.

Potrivit lui Streinu-Cercel, în momentul de față în depozitele Unifarm mai există aproximativ 4000 de doze de Remdesivir. Managerul de la Matei Balș a mai explicat că pacienții primesc tratamentul antiviral numai în baza prescripției unui medic infecționist, iar asta se întâmplă înainte ca bolnavul să ajungă la terapie intensivă.

Dl. profesor Bubenek a tras un semnal de alarmă, atenție, a spus am niște informații, a spus că nu are datele, cum că nu s-ar fi primit. Remdesivirul se administrează înainte ca pacientul să ajungă la ATI, dacă se așteaptă să ajungă acolo partida e pierdută. E o falsă problemă. Dacă inducem populației că s-ar întâmpla ceva, am greși. Circuitul medicamentului e foarte clar: Comisia Europeană – Ministerul Sănătății – Unifarm – spital. Medicația antivirală se dă înainte ca pacientul să ajungă în terapie intensivă, acolo se face susținere vitală, nu mai are nevoie de antiviral. Toți cei care lucrează la ATI fac tot ce le stă în putință să salveze vieți. Noi infecționiștii încercăm să le salvăm înainte să ajungă la ATI„, a spus prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Citeste si Ministrul Sănătăţii, despre criza de Remdesivir: Avem în depozite 4.000 de flacoane

Managerul de la Matei Balș a explicat că Institutul pe care îl conduce a solicitat zilele trecute 200 de doze de Remdesivir, pe care le-a și primit.

Dr. Streinu Cercel este de părere că mult mai important e ca oamenii să nu aibă nevoie de Remdesivir, iar asta nu se poate întâmpla decât respectând măsurile de protecție.

În contextul în care va continua numărul actual de infectări e clar că la un moment dat Remdesivir nu va mai ajunge pentru toată lumea. Divergențele de opinie mă interesează mai puțin, noi trebuie să găsim soluții în lupta cu pandemia. Toți colegii au făcut tot ce le-a stat în putință să salveze cât mai mulți oameni. Oamenii trebuie să înțeleagă să poarte mască, dacă purtăm toți inclusiv pe stradă o să vedem că or să scadă cazurile în următoarea lună„, a mai spus prof. Streinu-Cercel.

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Locul din Europa unde trăiesc cei mai fericiți oameni. Medicul Vlad Ciurea spune că toți sunt mai relaxați aici și iubesc viața
Capital.ro
România a pierdut un monstru sacru. A fost cel mai iubit actor: A avut mare succes la doamne!
Playtech.ro
BREAKING! Ciclonul Ashley și-a schimbat direcția, risc major pentru trei județe. Celulă de criză la Guvern
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Cu cât s-ar putea majora pensiile de la 1 ianuarie. Simulare de calcul
wowbiz.ro
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă în Olanda. Ce se întâmplă cu el în aceste momente?
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Trezi zile de urgie meteo. România va fi dată peste cap
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
Derya, o tânără româncă adoptată de o familie din Turcia, vrea să-și găsească mama: „Simt că mama mă așteaptă”. Povestea emoționantă a fetei a făcut înconjurul internetului
Cancan.ro
Vine iarna în București. Pe ce dată cade prima zăpadă în Capitală, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Pescobar, PĂRĂSIT de femeia care i-a luat locul "Pescobăriței" Larisa în viața lui! Detaliile momentului
Capital.ro
Adelina Chivu, anunț după 17 ani de căsnicie cu Cristi Chivu: Am renunțat la tot
StirileBZI
Nu ai voie să înregistrezi cu telefonul! Este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea 2 ani!
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de ani și mânca șapte mese pe zi
substantial.ro
Tot ce trebuie să știi despre albirea dentară profesională
MediaFlux
VINE URGIA în România! UNDE LOVEȘTE CICLONUL! HARTA ANM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hermès Birkin pierde titlul de cea mai scumpă geantă din lume! Rabanne lansează geanta Nano de aur. Care este povestea acesteia?