„O să fim membrii unei platforme italienești care își propune să rezolve pentru toată Europa de est marile urgențe — copiii, pacienții hiperimunizați, rejecturile hiperacute. (…) Pe platformă vom fi activi probabil în două — trei luni. (…) La începutul lunii februarie (…) se dă în folosință totală acest portal. (…) Există această platformă nou creată, pe baza unui proiect european în care Spitalul Fundeni este partener — se încheie acum proiectul — în care dacă ai o mare urgență pui cererea pe această platformă. De exemplu: Am nevoie de un ficat și în același timp țările care sunt membre — sunt vreo zece sau 12 țări — oferă organele care nu pot fi folosite în sistemul intern de transplant”, a declarat dr. Victor Zota, într-o conferință de presă.
El a adăugat că Agenția Națională pentru Transplant din Bulgaria și-a exprimat intenția de a colabora cu România în acest sens și mai există o colaborare permanentă cu Republica Moldova.
„Avem o colaborare permanentă cu Republica Moldova, probabil că se va intensifica și anul acesta și în anul care vine. Ei mai au de clarificat niște probleme legate de legislația lor internă, în special în privința exportului de organe, țesuturi. (…) Eu sper ca în a doua jumătate a anului deja să demarăm aceste colaborări”, a arătat Zota.
Citeşte şi A scăzut numărul donatorilor. Dr. Victor Zota: Au fost 115 donatori reali anul trecut