Sânzienele sunt zâne frumoase care trăiesc neştiute în păduri şi câmpii, se prind în horă şi împart rod bogat holdelor, scrie artizanescu.ro. În ziua de 24 iunie, ele dau puteri deosebite florilor şi buruienilor care devin plante de leac pentru toate bolile. În această zi, femeile au cele mai multe şanse să rămână însărcinate, iar păsările cerului şi animalele se înmulţesc.
Tot Sânzienele apără semănăturile de grindină. La ţară, această zi este respectată cu sfinţenie pentru ca Sânzienele să nu se înfurie şi să abată necazuri asupra gospodăriilor şi familiilor. Se zice că femeilor care nu ţin tradiţia li se poceşte gura, iar bărbaţii care mint, jură strâmb ori fac rău semenilor pot rămâne fără vlagă în oase sau fără vedere.
Sânzienele au spirit justiţiar, astfel încâât ele îi apără pe cei slabi şi umiliţi, în faţa celor care-i batjocoresc. Oamenii de la țară cred că, în această noapte, Sânzienele dansează goale în pădure. Cel care le vede rămâne mut pentru totdeauna sau damblageşte. De Sânziene sunt interzise: spălatul, cusutul ori măturatul. Cine nu respectă aceste lucruri este în pericol de a fi fulgerat.
Noaptea de Sânziene e cel mai bun moment pentru cei care vor să-şi unească destinele. Încă din zori, tinerele fete trebuie să-şi spele feţele cu rouă. Secretul unei căsnicii fericite pentru tot restul vieţii este tocmai alegerea acestei zile pentru nuntă.
Fetele care vor să se mărite culeg flori de sânziene de pe câmpuri şi apoi împletesc coroniţe pe care le aruncă peste case. Dacă acestea se lovesc sau se agaţă de horn, e semn că fata îşi va găsi curând ursitul şi va deveni nevastă.
Cea mai cuminte şi frumoasă fată este aleasă Drăgaică în cadrul unei ceremonii la care participă întreaga comunitate. Drăgaica se sărbătorește printr-un dans făcut de un grup de 5-10 fete din care una este aleasă Drăgaică. Ea este îmbrăcată ca o mireasă și împodobită cu spice de grâu, în timp ce fetele celelalte se îmbracă în alb, poartă un val pe față în care sunt prinse flori de sânziene, iar în mână țin o coasă. Alaiul astfel format pornește prin sat și pe ogoare. La răscruci, fetele se așază în cerc, cântând și executând un dans săltat ale cărui mișcări desenează o cruce. Ea este împodobită cu spice de grâu.
Alaiul pleacă, apoi, pe la casele oamenilor şi fiecare gospodar primeşte câte un pai de grâu. Gospodarii aşază aceste mici talismane pe grindă sau în şură sperând ca până acolo să se înalţe grânele până la toamnă.
Sărbătoarea de Sânziene are şi un caracter funerar. Tot acum sunt Moşii de Sânziene, prilej cu care se dau de pomană, pentru sufletele celor trecuţi la cele veşnice, fructe şi legume. Copiii sunt stropiţi cu apă pentru a fi feriţi de boli, iar oamenii care se confruntă cu boli reumatismale trebuie să intre dis-de-dimineaţă în râu până la brâu şi să aştepte acolo răsăritul. Ei vor privi, însă, soarele în apă, nu pe cer! Doar aşa se vor vindeca.
Tradiția spune că verbina culeasă în noaptea de Sânziene are efect în farmecele de dragoste. De asemenea, florile se sânziene nu trebuie smulse sau rupte, ci tăiate dintr-o singură lovitură cu cuțitul, timp în care se rostesc versuri speciale.