„Vedem o încetinire a ciclului de afaceri, cu puternice riscuri negative. Vedem şi nişte semne incipiente (…) dar trebuie să fiu foarte precaut aici (…) ale unei stabilizări a activităţii economice la niveluri scăzute. Totul este supus riscului, aşa că situaţia se poate înrăutăţi”, a spus Draghi într-o conferinţe de presă organizată la Abu Dhabi după o întâlnire, care se desfăşoară periodic, între bancheri din Europa şi din zona Golfului.
BCE este „destul de mulţumită” de rezultatele măsurii fără precedent luată în decembrie de a împrumuta lichidităţi de aproape 500 de miliarde de euro băncilor pe trei ani, care a fost urmată de reluarea parţială a tranzacţiilor pe piaţa interbancară.
„Cred că pe ansamblu această măsură a evitat o criză serioasă de finanţare pentru băncile europene”, a afirmat şeful BCE.
Economiştii consultaţi de Reuters săptămâna trecută au estimat o contracţie de 0,3% pentru zona euro în acest an, în timp ce în urmă cu trei luni anticipau o creştere de 0,9%.
Draghi a insistat, însă, că Europa va fi „într-o formă mai bună” în acest an faţă de anul trecut, ca urmare a progreselor în ceea ce priveşte disciplina fiscală şi reformarea economiilor statelor membre pentru a le face mai eficiente.
„Văd că ambele probleme sunt abordate cu determinare şi realism în multe state din zona euro”, a declarat Draghi.
Europa speră ca statele bogate din zona Golfului să contribuie cu bani la rezolvarea crizei din zona euro, posibil prin suplimentarea resurselor FMI.
Nu este clar dacă acest subiect a fost discutat la întâlnirea bancherilor, scrie Reuters. Participanţii la eveniment nu au menţionat în public suplimentarea fondurilor FMI, cu excepţia şefului băncii centrale a Omanului, Hamood Sangour al-Zadjali, care a afirmat că ţara sa îşi va majora contribuţia, foarte redusă, la FMI.