„Eu nu am fost la vot, dar cred că este o lege dată pentru domnul Klaus Iohannis. Am înţeles că are probleme şi să fie sigur că poate să candideze”, a spus Dragnea la Parlament, întrebat cum vede votul dat de deputaţi la legea prin care aleşii pot face parte din consilii de administraţie.
Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege iniţiat de câţiva parlamentari PSD prin care primarii şi preşedinţii de consilii judeţeni pot deveni membri în consiliile de administraţie ale societăţilor de utilităţi publice. Până acum, includerea acestora în consiliile de administraţie ale acestor companii constituia motiv de incompatibilitate, fiind foarte numeroase cazurile în care aleşi locali au fost declaraţi incompatibili de către Agenţia Naţională de Integritate.
Primarii şi şefii CJ scapă de principalul motiv de INCOMPATIBILITATE: Pot fi membri în CA-uri
Potrivit raportului Comisiei de industrii, care a propus plenului adoptarea propunerii legislative, actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006 în sensul ca organele de conducere ale asociaţiei de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilităţi publice să fie adunarea generală, consiliul de administraţie şi comisia de cenzori.
Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr.51/2006 privind serviciile comunitare de utilităţi publice a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 215 voturi pentru, 36 împotrivă şi 62 de abţineri.
În practica administrativă s-a apreciat că este legal ca primarii şi preşedinţii Consiliilor judeţene să reprezinte unităţile administrativ teritoriale în adunarea generală a asociaţiei şi în consiliul director. Pe de altă parte, dată fiind inexistenţa unor prevederi exprese ANI a apreciat, în opinia noastră în mod abuziv, cu exces de putere, că funcţiile de primari şi preşedinţi ai CJ sunt incompatibile cu calitatea de reprezentat al comunei, oraşului, municipiului şi judeţului, în Adunarea generală a asociaţiei de dezvoltare intercomunitară. Iată, de ce considerăm că, se impune ca această situaţie să fie reglementată fără echivoc, stabilindu-se în mod expres faptul că primarii şi preşedinţii CJ sunt reprezentanţii de drept ai unităţii administrativ teritoriale în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, calitate pe care o pot delega prin act administrativ„, se arată în expunerea de motive.