Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat luni, la Parlament, că va face o plângere penală în cazul în care Inspecţia Judiciară nu se autosesizează cu privire la declaraţiile Anei Maria Pătru, potrivit cărora a fost ameninţată şi şantajată ca să facă denunţuri împotriva lui, în condiţiile în care o astfel de practică este „foarte gravă”.
Întrebat dacă a fost chemat la DNA, în urma anchetei care vizează o serie de aspecte prezentate de către cei de la Rise Project, Liviu Dragnea a răspuns negativ, dar nu a exclus posibilitatea să fie audiat.
„Nu. Eu nu am fost chemat până acum, asta nu înseamnă că nu o să fiu chemat. După toată această campanie, m-am tot gândit, nu ştiu dacă a mai fost o asemenea campanie în România, cu nişte ciorbe reluate, reîncălzite, puse la congelator, iar încălzite. Orice e posibil. Sigur că am nişte semne de întrebare pe care o să mi le exprim”, a completat liderul PSD.
Preedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că s-ar fi aşteptat ca Inspecţia Judiciară să se autosesizeze în urma afirmaţiilor Anei Maria Pătru, potrivit cărora a fost şantajată ca să facă denunţuri împotriva lui.
„Eu mă aşteptam sau mă aştept în continuare să fie văzut ceva reacţii de la cei care conduc Parchetele în România, după declaraţiile Anei Maria Pătru, în care a vorbit foarte clar şi foarte apăsat despre ameninţări şi şantaj la care a fost supusă ca să spună ceva despre mine, iar mie asta mi se pare foarte grav şi am văzut că a trecut aşa, foarte uşor toată lumea peste asta. Aşa se fac anchetele în România? Este o practică sau este un caz izolat? Poate cineva ar fi trebuit să se autosesizeze. Dacă nu se autosesizează Inspecţia Judiciară, procurorul general, eu o să fac o plângere, doar cu speranţa că poate cineva va da nişte răspunsuri”, a subliniat preşedintele PSD.
Întrebat pe numele cui ar putea face această plângere, Liviu Dragnea a răspuns: „Nu ştiu, o să studiez, nu sunt avocat. O să mă interesez, o să vorbesc cu avocaţii”.
Într-un interviu publicat recent de ”Evenimentul Zilei”, Ana Maria Pătru a afirmat că în cazul ei au fost comise fapte care se constituie în infracţiuni, de la nerespectarea procedurilor, până la şantaj, ameninţare, instigare la mărturie mincinoasă sau represiune nedreaptă.
”Prietena mea, denunţătoarea Irina Socol, şi avocatul Ovidiu Bulai, care mi-a fost impus, fiind determinată să renunţ la avocaţii pe care-i aveam angajaţi, plătit de ea, mi-au solicitat să fac denunţuri împotriva mai multor oameni politici, aceasta fiind condiţia pentru a-mi revedea copilul”, a afirmat Pătru.
”Avocatul Ovidiu Bulai, plătit de Irina Socol, mi-a spus în clar că arestarea mea se dovedeşte o lovitură la adresa PSD, deşi eu niciodată nu am făcut parte din acest partid şi nu am făcut vreodată jocurile vreunui partid. Avocatul mi-a cerut să-i denunţ pe Liviu Dragnea şi Sebastian Ghiţă, pe acesta din urmă văzându-l doar de două ori în viaţa mea. Am fost întrebată şi de Victor Ponta, dar şi ei ştiau că nu sunt apropiată în vreun fel de fostul prim-ministru”, a mai declarat fosta şefă a AEP.
De asemenea, şi fostul şef al Serviciului Pază şi Protecţie (SPP), Dumitru Iliescu, lasă de înţeles că Dragnea este ”vânat” de multă vreme.
Iliescu susţine, referitor la retragerea lui Liviu Dragnea de la conducerea Ministerului de Interne în 2009, că deţine informaţii potrivit cărora actualul lider PSD a fost chemat de Traian Băsescu la Palatul Cotroceni, unde i s-a cerut să numească nişte oameni de-ai lui în funcţii cheie şi, deşi Dragnea acceptase, conducerea SRI de atunci a solicitat unor procurori DNA să-i redeschidă acestuia două dosare penale.
„Ce i se întâmplă acum Domnului Dragnea nu este deloc întâmplător. Şi domnia sa ca şi ceilalţi lideri importanţi ai PSD, de la nivel central sau local, au fost permanent ţinte ale serviciilor secrete, care au acţionat şi acţionează după un plan bine elaborat. Vă întrebaţi desigur ce l-a determinat pe domnul Dragnea să se retragă din funcţia de ministru de interne, după 10 zile de la preluarea acestui potofoliu. Înainte de a-l numi, domnul Băsescu l-a chemat la Cotroceni unde i-a pus câteva condiţii, printre care şi numirea unor persoane, agreate de el, în conducerea MAI. Deşi Domnul Dragnea a acceptat iniţial condiţiile, conducerea SRI, pentru mai multă siguranţă, a dispus, unor procurori din DNA, să-i redeschidă acestuia două dosare penale, cu fapte de corupţie, care fuseseră soluţionate anterior cu NUP”, a scris, pe pagina sa de Facebook, Dumitru Iliescu.
Fostul şef SPP mai spune că i-a transmis lui Liviu Dragnea că, la acea vreme, avea două variante, fie să rămână la conducerea MAI şi să execute dispoziţiile lui Traian Băsescu, fie să se retragă şi să revină la conducerea Consiliului Judeţean Teleorman, Dragnea optând să se retragă. Dumitru Iliescu susţine că preşedintele PSD trece acum printr-un scenariu asemănător, fiind vânat de serviciile secrete pentru a fi eliminat din viaţa politică.