Liviu Dragnea ţine secret până miercuri numele posibilului preminer pe care îl va propune preşedintelui Klaus Iohannis. „Nu am de gând să pornesc niciun război politic, niciun război inutil. (…) O să anunţ miercuri lucrul ăsta, dar voi lua o decizie după ce mă consult în prealabil cu colegii mei din partid şi, bineînţeles, cu colegii de la ALDE, care să ţină cont de dorinţa mea unică de a se pune în practică programul de guvernare, care este foarte aşteptat”, a spus Dragnea, întrebat despre decizia pe care o va lua cu privire la premier, având în vedere că legea nu îi permite lui să ocupe o funcţie în Executiv.
Liviu Dragnea a subliniat că pentru propunerea pe care o va face va avea în vedere ca persoana care va fi propusă să îi garanteze că va fi pus în aplicare programul de guvernare al PSD.
”Decizia şi propunerea pe care o voi face la Cotroceni va avea ca argument un singur obiectiv al meu: cel care va conduce Guvernul să mă asigure, să-mi dea garanţia şi mie şi românilor şi, evident, preşedintelui, că programul de guvernare care a fost votat de aproape 50% din populaţie după redistribuire va fi pus în aplicare. Adică este capabil să gestioneze o echipă guvernamentală care va fi monitorizată atent. Pentru că acest Guvern nu va fi pe persoană fizică, el nu este născut din spuma mării, el este născut, va fi născut din voturile pe care românii le-au dat pe 11 decembrie”, a declarat liderul PSD la România TV.
Dragnea a mai spus că fiecare ministru din viitorul Guvern va fi monitorizat de către partid şi va fi obligat să plece din funcţie dacă nu va îndeplini obiectivele din programul de guvernare.
”Orice membru din echipa guvernamentală va fi monitorizat atent. Eu am prezentat câteva termene clare pentru câteva măsuri importante. Lună de lună fiecare ministru va fi analizat dacă a respectat programul de guvernare, pentru că este pentru prima oară când un program de guvernare, dincolo de sursele financiare, are şi calendarul de implementare”, a mai spus Liviu Dragnea.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va convoca noul Parlament marţi, în 20 decembrie, la ora 12.00, iar pentru miercuri, 21 decembrie, va convoca consultări cu partidele politice, care se vor întinde şi pe parcursul zilei de joi.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a comentat situaţia mandatului său, având în vedere controversele privind Regulamentul Camerei Deputaţilor, că opoziţia se ”umple de ridicol” prin astfel de tentative de a-l lăsa în afara Parlamentului, iar respectivele prevederi se aplică doar celor care au comis fraude electorale la prezentele alegeri.
„Am fost întrebat de foarte multe ori dacă am de gând să declanşez suspendarea preşedintelui, am spus de multe ori că nu am asta în obiectv, în schimb văd din cealaltă parte, şi lăsaţi-o mai uşor cu PNL, USR şi PMP, nu le vin ideile lor, de la ei, ei nu vor nici măcar deputat să fiu. De ce nu iniţiază o lege să nu mai pot folosi numele Liviu Dragnea sau o lege prin care să mă evapor?”, a spus Liviu Dragnea.
El a afirmat că situaţia este ”ridicolă”, iar PNL, USR şi PMP ”se umplu de ridicol” la rândul lor prin astfel de tentative.
Liderul PSD afirmă că Regulamentul Camerei Deputaţilor spune că acea comisie de validare trebuie doar să verifice condiţiile de eligibilitate şi dacă un deputat a comis fraude electorale la alegerile care tocmai s-au încheiat, în urma cărora a fost ales, deci nu are cum acea prevedere să se aplice şi în cazul lui.
Dragnea contestă şi faptul că ar fi fost condamnat pentru fraudă electorală. „Dincolo de faptul că eu am fost condamnat în acel proces super corect pentru faptul că aş fi încălcat legea protecţiei datelor personale şi prin asta aş fi adus foloase necuvenite PSD constând în prezenţă la vot, deci nici vorbă de asta”, a spus el.
Liderul PSD s-a întrebat dacă nu cumva aceste tentative de a-l ţine în afara Parlamentului şi a Guvernului au legătură cu „sistemul”, care ar fi „speriat” de venirea sa la putere.
Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că alegerea unui deputat poate fi invalidată dacă respectivul a fost condamnat definitiv pentru fraude legate de derularea procesului electoral.
”Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat (…) în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral”, se arată în articolul 7, alineatul (3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor.
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunţat că liberalii vor vota pentru invalidarea mandatului de deputat al liderului PSD Liviu Dragnea, precizând că, dacă va fi necesar, PNL va sesiza Curtea Constituţională. Ea spune că există un precedent, când pentru fapte similare pentru care nu fusese emisă o sentinţă judecătorească la acel moment, în 2004 toate partidele au acceptat invalidarea mandatului de senator al persoanei în cauză.
PMP şi USR au anunţat la rândul lor că vor încerca să blocheze validarea mandatului lui Liviu Dragnea.