Liviu Dragnea s-a declarat nemulţumit de colaborarea cu PNL din cadrul USL şi cere o discuţie de urgenţă în coaliţie, nemulţumit de proiectele PNL privind descentralizarea sau legea electorală. „Trebuie să vedem dacă avem puterea să ducem împreună la capăt ce am promis în campania electorală. Ţara nu poate fi guvernată aşa„, a spus Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea a adăugat că încă mai aşteaptă din partea liberalilor propuneri privind redactarea actului normativ.
„Încă aştept puţin opinii şi propuneri din partea colegilor (liberali – n.r.). Să sperăm că săptămâna viitoare vom avea o discuţie pe acest subiect şi pe legea 315, dar şi pe pachetul de descentralizare. Eu aştept cu mare drag şi cu mult respect, dar nu pot sta la nesfârşit să blocăm un proces atât de important. Îmi voi folosi atribuţiile şi competenţele stabilite de lege pentru a promova aceste acte normative, pentru că, în paralel, eu am transmis şi structurilor asociative din administraţia locală aceste acte normative”, a spus Liviu Dragnea, potrivit Agerpres.
Ministrul Liviu Dragnea a adăugat că Legea 315/1998 privind regiunile de dezvoltare ar putea fi modificată mai degrabă printr-un proiect de lege decât printr-o ordonanţă a Guvernului.
„Suntem în faza în care, împreună cu partenerii politici din coaliţie, vrem să ajungem la un punct de vedere comun, dar vă spun cu certitudine că nu renunţ la ideile şi obiectivele cu care am intrat în Guvern. Oricum, procedura este că ajunge în Guvern şi se poate transforma ori în Ordonanţă, ori în proiect. Poate cea mai bună variantă ar fi un proiect de lege de modificare a Legii 315. (…) Aici nu e vorba de nervozitate, ci de realism, fiindcă este nevoie ca în acest an măcar să finalizăm acest proces de modificare a Legii 315. Dacă nu putem modifica Constituţia, nu putem să stăm indiferenţi la o eventuală blocare a acestui proces de descentralizare şi regionalizare„, a mai spus viceprim-ministrul Liviu Dragnea.
El a spus că lucrurile trebuie lămurite „într-o discuţie foarte calmă”, care să aibă loc cât mai curând.
Liviu Dragnea a arătat că este vorba de onoare şi nu mai vrea să participe la o mare minciună.
„E vorba de onoare, dacă noi am câştigat pe baza acestei încrederi generate de aceste proiecte şi noi nu le ducem la capăt, avem în continuare o mare problemă. (…) Chiar nu mai merge, după atâtea cicluri electorale în care românii au fost minţiţi, eu nu mai vreau să particip la o mare minciună. Dacă avem putere politică şi onoarea să ducem la capăt ceea ce am hotărât împreună, eu voi fi în continuare acelaşi susţinător şi soldat al USL, dacă nu, nu„, a adăugat Dragnea.
Parlamentarii PNL – 63 de senatori şi deputaţi – propun, într-o iniţiativă de modificare a legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, revenirea la sistemul de vot în două tururi pentru primari şi la alegerea şefului Consiliului Judeţean în mod indirect, de către consilieri.
63 de senatori şi deputaţi PNL au depus în 18 septembrie un proiect de modificare a legii administraţiei publice locale, fiind operate o serie de modificări în ceea ce priveşte alegerea primarilor şi a şefilor consiliilor judeţene.
Astfel, iniţiatorii propun revenirea la sistemul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, dacă niciunul dintre candidaţi nu obţine 50% plus unu din voturi, dar şi la sistemul alegerii preşedinţilor consiliilor judeţene prin vot indirect de către consilierii judeţeni.
De asemenea, se introduce prevederea protrivit căreia „alegerile pentru consilieri şi pentru primari sunt valabile, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot”.
Alegerea primarilor în două tururi de scrutin, precum şi revenirea la sistemul alegerii indirecte a şefilor de CJ au fost discutate în ultima şedinţă a conducerii PNL, fiind luată decizia de a nu fi asumată de partid, dar subiectul să fie discutat în USL, au precizat pentru MEDIAFAX surse din PNL.
În şedinţa Biroului Permanent al PNL de vinerea trecută, subiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi a şefilor de CJ în mod indirect a fost ridicat de deputatul PNL, Victor Paul Dobre, cel care a iniţiat propunerea legislativă, conform surselor citate.
În urma discuţiilor divergente asupra acestui subiect, s-a convenit ca propunerea legislativă să nu fie asumată în numele PNL, iar iniţiativa să fie ridicată în discuţiile din conducerea USL, au precizat surse din conducerea PNL.