Dragnea: DESCENTRALIZAREA e duşmanul de moarte al birocraţiei

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice, Liviu Nicolae Dragnea, s-a întâlnit marţi la Bruxelles cu preşedintele Comitetului Regiunilor (CoR), Ramón Luis Valcárcel Siso, pentru a discuta despre un posibil parteneriat între cele două instituţii, în procesul de regionalizare şi descentralizare a României.
Romania TV
14 mai 2013, 16:48
Dragnea: DESCENTRALIZAREA e duşmanul de moarte al birocraţiei

„Sunt extrem de mulţumit şi satisfăcut. Am discutat cu preşedintele Comitetului Regiunilor despre colaborarea strânsă pe care o putem avea, despre atribuţiile şi competenţele regiunilor şi mai ales despre rolul important al surselor financiare în procesul de regionalizare. Domnul Valcárcel a subliniat că regionalizarea este un proces continuu, pentru că sistemul administrativ este un sistem viu, nu unul rigid. Din păcate, în România, de 23 de ani sistemul administrativ a fost blocat. L-am moştenit aşa de dinainte de revoluţie şi am rămas cu el în aceeaşi formă. Vrem să facem un sistem funcţional, un sistem care să ajute cetăţeanul să o ducă mai bine. Regionalizarea are două obiective: reducerea decalajului de dezvoltare dintre sat şi oraş, dintre regiunile slab dezvoltate şi cele dezvoltate şi asigurarea unor standarde de calitate înaltă a serviciilor publice pentru cetăţeni”, a declarat Liviu Dragnea după întâlnire. 

De asemenea, ministrul a mai precizat că nu a primit nici un fel de recomandări politice de la conducerea CoR pentru că procesul de regionalizare nu poate avea o culoare politică.

În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, Dragnea a scos în evidenţă că „birocraţia se va micşora pentru că vom transfera celor, să spunem, opt posibile regiuni, pe măsură ce ele vor fi acreditate, competenţele autorităţilor de management şi nu va mai fi nevoie pentru beneficiarii programelor europene să trimită toată documentaţia la Bucureşti, unde se adună grămezi şi grămezi de dosare de verificat, ceea ce înseamnă timp fizic. Duşmanul de moarte al birocraţiei este descentralizarea, aducerea procesului decizional cât mai aproape de cetăţean. Autorităţile locale câştigă din ce în ce mai multă încredere pentru că au în spate legitimitate”.

Preşedintele CoR a declarat că „regionalizarea este un model care s-a dovedit a fi de succes şi subsidiaritatea este principiul care ghidează activitatea în UE. CoR a susţinut întotdeauna ideea de a acompania descentralizarea competenţelor politice la nivel local şi regional cu fondurile necesare pentru a avea rezultate eficiente fără a mări nivelul de birocraţie pentru cetăţeni”.

„Sunt convins că regionalizarea va fi un proces de succes în România, va fi finalizată în acest an ca şi constituire a regiunilor şi a structurilor de conducere, urmând ca în 2014 sau în 2015, cel mai târziu, să realizăm întărirea cadrului instituţional pentru fiecare instituţie regională care va fi înfiinţată”, a mai spus Dragnea.

Comitetul Regiunilor este Adunarea UE a reprezentanţilor locali şi regionali. Misiunea celor 344 de membri din toate cele 27 de state membre ale UE este de a implica autorităţile locale şi regionale şi comunităţile pe care acestea le reprezintă în procesul decizional al UE şi de a le informa cu privire la politicile UE. Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul au obligaţia de a consulta Comitetul în domeniile politice care privesc regiunile şi oraşele. Comitetul se poate adresa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, dacă drepturile sale nu sunt respectate sau dacă este de părere că o lege a UE încalcă principiul subsidiarităţii sau nu respectă competenţele regionale sau locale.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Avionul cu care chinezii vor să scrie istorie. Ar putea atinge viteză supersonică și transporta 168 de pasageri
Capital.ro
Bancnotele care dispar din circulație. Nu vor mai fi disponibile din aprilie. Anunț pentru toți românii
Playtech.ro
Ce înseamnă când pisica te priveşte insistent. Mesajul pe care îl transmite
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Dragnea, ironii despre Ciolacu: Era cel mai bun la schimbat scrumiere
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lovitură pentru George Simion. Decizia BEC, definitivă. A fost eliminat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Numerele de telefon la care nu trebuie să răspunzi niciodată. Cu ce cifre încep
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale