„Sunt extrem de mulţumit şi satisfăcut. Am discutat cu preşedintele Comitetului Regiunilor despre colaborarea strânsă pe care o putem avea, despre atribuţiile şi competenţele regiunilor şi mai ales despre rolul important al surselor financiare în procesul de regionalizare. Domnul Valcárcel a subliniat că regionalizarea este un proces continuu, pentru că sistemul administrativ este un sistem viu, nu unul rigid. Din păcate, în România, de 23 de ani sistemul administrativ a fost blocat. L-am moştenit aşa de dinainte de revoluţie şi am rămas cu el în aceeaşi formă. Vrem să facem un sistem funcţional, un sistem care să ajute cetăţeanul să o ducă mai bine. Regionalizarea are două obiective: reducerea decalajului de dezvoltare dintre sat şi oraş, dintre regiunile slab dezvoltate şi cele dezvoltate şi asigurarea unor standarde de calitate înaltă a serviciilor publice pentru cetăţeni”, a declarat Liviu Dragnea după întâlnire.
De asemenea, ministrul a mai precizat că nu a primit nici un fel de recomandări politice de la conducerea CoR pentru că procesul de regionalizare nu poate avea o culoare politică.
În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, Dragnea a scos în evidenţă că „birocraţia se va micşora pentru că vom transfera celor, să spunem, opt posibile regiuni, pe măsură ce ele vor fi acreditate, competenţele autorităţilor de management şi nu va mai fi nevoie pentru beneficiarii programelor europene să trimită toată documentaţia la Bucureşti, unde se adună grămezi şi grămezi de dosare de verificat, ceea ce înseamnă timp fizic. Duşmanul de moarte al birocraţiei este descentralizarea, aducerea procesului decizional cât mai aproape de cetăţean. Autorităţile locale câştigă din ce în ce mai multă încredere pentru că au în spate legitimitate”.
Preşedintele CoR a declarat că „regionalizarea este un model care s-a dovedit a fi de succes şi subsidiaritatea este principiul care ghidează activitatea în UE. CoR a susţinut întotdeauna ideea de a acompania descentralizarea competenţelor politice la nivel local şi regional cu fondurile necesare pentru a avea rezultate eficiente fără a mări nivelul de birocraţie pentru cetăţeni”.
„Sunt convins că regionalizarea va fi un proces de succes în România, va fi finalizată în acest an ca şi constituire a regiunilor şi a structurilor de conducere, urmând ca în 2014 sau în 2015, cel mai târziu, să realizăm întărirea cadrului instituţional pentru fiecare instituţie regională care va fi înfiinţată”, a mai spus Dragnea.
Comitetul Regiunilor este Adunarea UE a reprezentanţilor locali şi regionali. Misiunea celor 344 de membri din toate cele 27 de state membre ale UE este de a implica autorităţile locale şi regionale şi comunităţile pe care acestea le reprezintă în procesul decizional al UE şi de a le informa cu privire la politicile UE. Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul au obligaţia de a consulta Comitetul în domeniile politice care privesc regiunile şi oraşele. Comitetul se poate adresa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, dacă drepturile sale nu sunt respectate sau dacă este de părere că o lege a UE încalcă principiul subsidiarităţii sau nu respectă competenţele regionale sau locale.