Dragnea, despre candidatura României în Consiliul de Securitate: Nu trebuie să mai aşteptăm 20 de ani această şansă

România poate dovedi acum că este unul dintre membrii maturi, echilibrați și eficienți ai comunității internaționale, a fost mesajul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, transmis cu ocazia lansării campaniei de promovare a candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, pentru mandatul 2020-2021.
Filip Stan
12 sept. 2017, 15:04
Dragnea, despre candidatura României în Consiliul de Securitate: Nu trebuie să mai aşteptăm 20 de ani această şansă

„În 2019, după finalizarea mandatului de președinte al Consiliului UE, România va fi deja o țară rodată a UE. Întreaga noastră expertiză, dobândită inclusiv în perioada de exercitare a conducerii UE, o putem pune în realizarea cu succes a obiectivelor Consiliului de Securitate al ONU. Suntem într-o etapă când privim aceste lucruri ca fiind nu doar ceea ce dorim să facem, ci ceea ce putem să facem. Nu trebuie să mai așteptăm încă 20 de ani această șansă. Putem dovedi acum că suntem unul dintre membri maturi, echilibrați și eficienți ai comunității internaționale. Înainte de orice, trebuie să promovăm însă ca la carte candidatura României”, a fost mesajul lui Liviu Dragnea, transmis de Carmen Mihălcescu, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Președintele Camerei Deputaților a apreciat că statutul european, parteneriatul strategic cu SUA și dezvoltarea economică din ultimii ani trebuie să facă din România „un actor tot mai prezent, mai influent” pe scena internațională.

„Mi s-a spus că avem nevoie de mai multă susținere în rândul statelor africane, al celor din America Latină și a celor din Asia-Pacific. O putem obține. Francofonia este o poartă deschisă larg către o mare parte din continentul african. Să nu uităm că atât acolo, cât și în statele din Orientul Mijlociu există specialiști care au studiat în România și care au amintire plăcută a țării în care au învățat. De America Latină ne apropie o extraordinară afinitate culturală, în ciuda distanței geografice. În Asia — Pacific avem prieteni importanți, care ne pot susține eficient”, a transmis Liviu Dragnea.

El a arătat că Legislativul român este ghidat de valori precum pacea și securitatea, combaterea schimbărilor climatice, statul de drept, promovarea drepturilor femeilor. De asemenea, Dragnea a prezentat contribuția Parlamentului român în evenimente internaționale dedicate promovării acestor obiective.

„În perspectivă se are în vedere transformarea Parlamentului României într-un punct focal regional pentru Uniunea interparlamentară. Să nu uităm că această organizație internațională acordă o atenție specială implementării obiectivelor ONU și monitorizării organismelor acesteia, că reunește aproape toate parlamentele lumii și că are un statut special pe lângă Adunarea Generală a ONU”, a precizat Dragnea.

Dragnea a menționat că un alt instrument parlamentar foarte util pentru promovarea candidaturii îl reprezintă Adunarea Parlamentară a Mediteranei, organizație care are statutul de observator al Adunării Generale ONU.

„Luna viitoare vom organiza la București sesiunea anuală a Adunării Parlamentare NATO, cu participarea a peste 600 de specialiști în securitate și apărare. La nivelul Adunării Parlamentare a OSCE, un alt reper al promovării securității și democrației, a fost ales, pentru a doua oară consecutiv, un vicepreședinte din România”, se arată în mesajul transmis de Liviu Dragnea.

El a subliniat că promovarea candidaturii României este de „importanță națională” și nu poate fi realizată în absența unei dezbateri publice „adevărate și cuprinzătoare”.

„Suntem o țară democrată pro-europeană și pro-atlantistă a Uniunii Europene, cu o economie stabilă, aflată în creștere spectaculoasă de câțiva ani. Contribuția la misiunile NATO și ale Căștilor Albastre este recunoscută de toți partenerii externi, iar rolul nostru în asigurarea stabilității regionale a depășit demult stadiul retoricii diplomatice. România și-a consolidat rolul strategic regional, îl va consolida și pe cel militar, iar dezvoltarea economică susținută va face ca afirmarea noastră internațională să ajungă — sperăm, cât mai curând — la nivelul optim”, a arătat Liviu Dragnea.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Proteina care ar putea prelungi speranța de viață cu până la 7 ani. A fost denumită “fântâna tinereții”: “Un obiectiv cheie pentru domeniul îmbătrânirii”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Lovitură pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani. ARMATA DEVINE OBLIGATORIE!
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Marele coșmar al șoferilor. Pot fi pedepsiți, chiar dacă nu au greșit
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Botswana creează un fond pentru a recompensa sportivii după succesul la Jocurile Olimpice de la Paris
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...