„În 2019, după finalizarea mandatului de președinte al Consiliului UE, România va fi deja o țară rodată a UE. Întreaga noastră expertiză, dobândită inclusiv în perioada de exercitare a conducerii UE, o putem pune în realizarea cu succes a obiectivelor Consiliului de Securitate al ONU. Suntem într-o etapă când privim aceste lucruri ca fiind nu doar ceea ce dorim să facem, ci ceea ce putem să facem. Nu trebuie să mai așteptăm încă 20 de ani această șansă. Putem dovedi acum că suntem unul dintre membri maturi, echilibrați și eficienți ai comunității internaționale. Înainte de orice, trebuie să promovăm însă ca la carte candidatura României”, a fost mesajul lui Liviu Dragnea, transmis de Carmen Mihălcescu, vicepreședinte al Camerei Deputaților.
Președintele Camerei Deputaților a apreciat că statutul european, parteneriatul strategic cu SUA și dezvoltarea economică din ultimii ani trebuie să facă din România „un actor tot mai prezent, mai influent” pe scena internațională.
„Mi s-a spus că avem nevoie de mai multă susținere în rândul statelor africane, al celor din America Latină și a celor din Asia-Pacific. O putem obține. Francofonia este o poartă deschisă larg către o mare parte din continentul african. Să nu uităm că atât acolo, cât și în statele din Orientul Mijlociu există specialiști care au studiat în România și care au amintire plăcută a țării în care au învățat. De America Latină ne apropie o extraordinară afinitate culturală, în ciuda distanței geografice. În Asia — Pacific avem prieteni importanți, care ne pot susține eficient”, a transmis Liviu Dragnea.
El a arătat că Legislativul român este ghidat de valori precum pacea și securitatea, combaterea schimbărilor climatice, statul de drept, promovarea drepturilor femeilor. De asemenea, Dragnea a prezentat contribuția Parlamentului român în evenimente internaționale dedicate promovării acestor obiective.
„În perspectivă se are în vedere transformarea Parlamentului României într-un punct focal regional pentru Uniunea interparlamentară. Să nu uităm că această organizație internațională acordă o atenție specială implementării obiectivelor ONU și monitorizării organismelor acesteia, că reunește aproape toate parlamentele lumii și că are un statut special pe lângă Adunarea Generală a ONU”, a precizat Dragnea.
Dragnea a menționat că un alt instrument parlamentar foarte util pentru promovarea candidaturii îl reprezintă Adunarea Parlamentară a Mediteranei, organizație care are statutul de observator al Adunării Generale ONU.
„Luna viitoare vom organiza la București sesiunea anuală a Adunării Parlamentare NATO, cu participarea a peste 600 de specialiști în securitate și apărare. La nivelul Adunării Parlamentare a OSCE, un alt reper al promovării securității și democrației, a fost ales, pentru a doua oară consecutiv, un vicepreședinte din România”, se arată în mesajul transmis de Liviu Dragnea.
El a subliniat că promovarea candidaturii României este de „importanță națională” și nu poate fi realizată în absența unei dezbateri publice „adevărate și cuprinzătoare”.
„Suntem o țară democrată pro-europeană și pro-atlantistă a Uniunii Europene, cu o economie stabilă, aflată în creștere spectaculoasă de câțiva ani. Contribuția la misiunile NATO și ale Căștilor Albastre este recunoscută de toți partenerii externi, iar rolul nostru în asigurarea stabilității regionale a depășit demult stadiul retoricii diplomatice. România și-a consolidat rolul strategic regional, îl va consolida și pe cel militar, iar dezvoltarea economică susținută va face ca afirmarea noastră internațională să ajungă — sperăm, cât mai curând — la nivelul optim”, a arătat Liviu Dragnea.