„Este o discuţie care abia a început. (…) Acolo trebuie să ţinem frontul foarte puternic în domenii care ne interesează foarte mult pe noi – vorbim de politica agricolă comună şi de politica de coeziune – şi aici toate statele care pot fi afectate de diminuarea politicii de coeziune şi pentru agricultură trebuie să facă front comun. În ceea ce priveşte asocierea respectării statului de drept faţă de fondurile europene, eu nu am nimic împotrivă, dar este o discuţie care este la început şi vor fi negocieri foarte serioase”, a spus Dragnea, la Parlament.
El a menţionat că, în afară de această prevedere, sunt mult mai multe altele au început să fie analizate şi cu care unele state nu sunt de acord, dând exemplul politicii de coeziune şi politicii agricole comună. Potrivit lui Dragnea, acestea „au generat foarte multe reacţii de nesusţinere a acestui proiect pentru că sunt state care nu sunt dezavantajate dacă banii pe coeziune sunt mai mici”.
„Politica de coeziune înseamnă bani mai mulţi pentru cei care sunt în urmă să-i ajungă pe cei care sunt în faţă. Banii se duc mai puţin la cei care sunt avansaţi, pentru că rostul este să-i ajute pe ceilalţi. Deci, discuţiile sunt abia la început şi vor fi negocieri. Comisia abia a ieşit cu acest proiect. Există o speranţă să se termine negocierile până la alegerile europarlamentare de anul viitor, deci discuţiile şi negocierile vor fi foarte dure”, a adăugat Dragnea.
Comisia Europeană a propus miercuri, într-o iniţiativă fără precedent, „restrângerea accesului la fondurile UE” pentru ţările membre care încalcă statul de drept, conform proiectului de buget comunitar pentru perioada 2021-2027, relatează AFP.