Întrebat dacă apelul său în dosarul privind angajările fictive din Teleorman va fi judecat de completul tras la sorţi săptămâna trecută, în condiţiile în care ICCJ a decis să nu aștepte motivarea CCR și să tragă cei cinci judecători la sorți, Liviu Dragnea a răspuns: „Habar nu am”.
Întrebat dacă a depus contestaţia pentru că l-ar dezavantaja tragerea la sorţi, Dragnea a răspuns: „Ați terminat? Nu pot să cred! În primul rând, am citit pe un site extrem de bine informat și foarte serios, nu pe al vostru, că în completul inițial erau trei la doi în defavoarea mea. M-aș fi așteptat că CSM să se autosesizeze și să îi întrebe de unde au aceste informații, că și eu sunt curios de unde au aceste informații. Deci dacă am început în România se discute atât de liber, atât de transparent, că unii judecători, înainte să înceapă procesul, au deja o opinie formată – unii pro, unii contra – mi se pare un lucru de o gravitate foarte mare. Bineînțeles că nu îl targe nimeni la răspundere, pentru că este din sistem, domnul așa-zis jurnalist. În al doilea rând, toate demersurile pe care le-am făcut și le voi face pe această speță au un motiv foarte clar și de care cred că trebuie să beneficieze orice român într-un stat normal și într un stat de drept. Dorința mea este ca eu și toți justițiabilii să fim judecați de niște completuri constituite legale, ca să nu ajungem iar în situația nedorită să se constate că au fost nelegale și să se ia de la capăt, pentru că m-am cam săturat”.
Întrebat ce nu a fost legal în privinţa tragerii la sorţi a completului de 5 judecători, Dragnea a răbufnit: „Asta să discută cu avocații. Eu v-am spus motivarea mea. Nici dreptul de a cere niște lucruri văd că nu mi se mai acordă. Sper că mai avem niște drepturi în țară asta”.
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a tras la sorţi, vineri, 9 noiembrie, noii judecători din completurile de 5, schimbând şi componenţa celui care judecă apelul în cazul lui Liviu Dragnea. Vicepreşedintele ÎCCJ, Iulian Dragomir, nu se mai regăseşte în acest complet.
În urma tragerii la sorţi, Completul 1 penal care ar trebui să judece şi apelul lui Liviu Dragnea este format din: Rodica Cosma, Valentin Horia Şelaru, Simona Cristina Neniţă, Francisca Maria Vasile şi Ioana Alina Ilie. Supleanţi la acest complet au fost desemnaţi: Tatiana Rog, Florentina Dragomir, Andrei Claudiu Rus, Luciana Mera şi Săndel Macavei.
Cristina Simona Neniță a făcut parte și din completul care judeca inițial apelul lui Liviu Dragnea privind condamnarea la 3 ani și 6 luni de închisoare.
Tragerea la sorţi pentru desemnarea membrilor completurilor de cinci jdecători pentru anul 2018 a avut loc în vedere decizia Curţii Constituţionale a României din 7 noiembrie 2018 prin care s-a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte.
Cristina Tarcea, preşedina ICCJ, a afirmat că speră ca astfel să se încheie epopeea acestor completuri, deşi are dubii că acest lucru se va întâmpla.
„Sper să se sfărşească epopeea completelor de cinci, deşi, sinceră să fiu, am dubii cu privire la acest aspect”, a declarat Cristina Tarcea.
Ulterior s-a aflat că vineri dimineaţă avocatul lui Liviu Dragnea a solicitat instanţei supreme suspendarea procedurii de tragere la sorţi a noilor judecători din completurile de cinci magistraţi pe motiv că nu a fost publicată motivarea CCR.
Curtea Constituţională a decis miercuri că completele de cinci judecători trebuie trase la sorţi, în conformitate cu legea organizării judiciare.
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorți a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecători, cu respectarea art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.207/2018″, a precizat CCR într-un comunicat după şedinţa de miercuri.