„Am înţeles că la parlamentari e o problemă legată de Constituţie. Raţiunea pentru care legea a fost iniţiată şi aprobată a fost tot exemplu de la parlamentari. Parlamentul a adoptat o lege într-un sens, în final Curtea Constituţională a spus că nu e constituţională legea respectivă. Cel puţin un lucru s-a câştigat — s-a clarificat această problemă, pentru că erau păreri diferite, instanţele erau puse într-o situaţie complicată, prefecţii erau puşi într-o situaţie complicată, primarii erau, nimeni nu ştia exact. Acum, după tot acest proces, cel puţin toată lumea ştie care e linia”, a afirmat Dragnea, la sediul central al PSD, el precizând că actul normativ va fi pus în acord cu decizia CCR.
Întrebat dacă va fi schimbată legea şi pentru parlamentari, Dragnea a spus: ”Dacă schimbăm Constituţia”.
Şeful PSD a fost întrebat şi dacă majoritatea parlamentară ar trebui să răspundă în vreun fel în condiţiile în care CCR a apreciat că, prin legea adoptată de Parlament, s-a creat un regim discriminatoriu, iar soluţia aleasă ar fi deturnat scopul legiuitorului, de a apăra integritatea funcţiei de ales local.
„Din fericire, Parlamentul încă mai are voie să adopte legi fără să fie băgat în puşcărie pentru aşa ceva. (…) Au fost declarate legi neconstituţionale de-a lungul vremii şi vor fi în continuare, pentru că parlamentarii au o anumită opinie atunci când votează. Nu toţi sunt constituţionalişti. Din câte ştiu eu, CCR are doar nouă judecători. Restul, sigur, ne putem da cu părerea, dar un parlamentar votează aşa cum îi dictează conştiinţa, de aia l-a trimis poporul acolo. Nu este specialist în Constituţie. şi de aia e Curtea Constituţională. Dacă toate actele normative care au fost declarate neconstituţionale trebuiau să aibă efecte penale, cred că până la urmă Curtea nu mai avea ce să judece, pentru că nu mai avea cine să-i trimită aceste legi”, a comentat preşedintele PSD, citat de Agerpres.
Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, în unanimitate, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind neconstituţionalitatea legii referitoare la Statutul aleşilor locali.
„O singură decizie am luat astăzi, în unanimitate, aceea de a admite sesizarea preşedintelui cu privire la Legea 393 pe care am declarat-o în totalitate neconstituţională. Am avut în vedere că s-a creat un regim discriminatoriu şi că soluţia pe care a ales-o Parlamentul ar fi deturnat scopul legiuitorului, acela de a apăra integritatea, responsabilitatea funcţiei de ales local”, a declarat preşedintele interimar al CCR, Valer Dorneanu.
Pe 22 iunie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis la CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra modificărilor aduse Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.