„PSD a spus demult că nu se va opune la niciun fel de cerere din partea DNA, ca și decizie politică a partidului”, a spus Dragnea.
Dan Şova, despre acuzaţiile DNA: Sunt neîntemeiate VIDEO
Întrebat dacă asta înseamnă că va fi o obligație politică pentru senatori să dea un vot în consecință, Dragnea a răspuns. „Nu, asta înseamnă că este o decizie politică pe care cred că senatorii o vor respecta. Nu există infracțiuni în cadrul unui partid, sunt decizii politice care unele se respectă, altele nu, unele se respectă de toți, altele parțial, o să vedem”, a adăugat el.
Întrebat dacă partidul va cere senatorilor un vot la vedere, Dragnea a sus: „Nu știu, nu sunt în Senat, nu mergem cu…. Cu ce să mergem, să mergem de la partid cu paznici? (…) Nu știu, nu o să fiu în Senat atunci, că nu sunt senator”, a arătat Liviu Dragnea.
Potrivit unui comunicat al DNA, din actele de urmărire penală a rezultat că, în perioada 2007-2009, Dan Șova a semnat mai multe contracte și acte adiționale încheiate între Complexul Energetic Rovinari (CER) și Complexul Energetic Turceni (CET), pe de o parte, și SCA „Șova și Asociații”, pe de altă parte.
„A rezultat faptul că Dan Șova, în calitate de „avocat coordonator”, mențiune trecută expres în toate aceste contracte, a participat la mai multe discuții legate de obiectul respectivelor documente, s-a deplasat la sediul CER și CET și la alte instituții, contribuind efectiv la încheierea acestor contracte și acte adiționale, efectuând în plus și activitate de consultanță juridică în temeiul acestor contracte și acte adiționale. La 20 februarie 2015, prin apărător ales, au fost depuse la dosarul cauzei un nr. de 11 procese-verbale, întocmite în perioada 2005-2009, ale Adunării Generale a Asociaților Societății Civile de Avocați „Șova și Asociații”, neștampilate, însă semnate indescifrabil de suspectul Șova și de alte 2 persoane. De asemenea, în cursul lunii februarie 2015 au fost efectuate percheziții și audieri”, se arată în comunicat.
DNA precizează că în legătură cu aceste documente există suspiciunea rezonabilă că sunt false, în sensul că sunt antedatate, prezintă o stare de fapt inexistentă la datele respective iar conținutul lor este conceput astfel încât să corespundă interesului actual al lui Dan Șova, pe fondul scandalului mediatic apărut în presă cu privire la contractele de asistență juridică semnate cu complexurile Rovinari și Turceni.
„Concret, în urma administrării materialului probator a rezultat că, în perioada decembrie 2005 — ianuarie 2009, s-au adoptat aproximativ 20-30 de hotărâri care au avut alte puncte pe ordinea de zi decât cele consemnate în toate cele 11 procese-verbale. Caracterul fals al celor 11 înscrisuri relevă întreprinderea de acțiuni de o gravitate deosebită din partea suspectului Șova, activitate infracțională orientată în mod vădit în scopul obstrucționării anchetei, fapt ce periclitează grav obiectivele de interes public ale urmăririi penale și implicit ale înfăptuirii justiției penale în general. Plăsmuirea conținuturilor celor 11 procese-verbale de către Șova constituie în sine o activitate infracțională prin care s-a încercat inducerea și acreditarea ideii că acesta nu s-a implicat în încheierea celor trei contracte prezentate”, susțin procurorii.
Sursa citată subliniază că a mai rezultat faptul că, în 2010, din dispoziția lui Dan Șova au fost distruse toate hardurile calculatoarelor societății de avocați cu scopul de a compromite toate documentele și corespondența purtată pe e-mail între societatea de avocați și conducerile celor două complexuri energetice.
DNA menționează că cererii transmise procurorului general i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii care efectuează cercetări în cauză, precum și șase volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.