Întrebat cum vede faptul că DNA a declanşat urmărirea penală pentru 67 de persoane, între care preşedinţi de secţii de votare, pentru momentul referendumului de demitere a preşedintelui din 29 iulie, Dragnea a răspuns: „Preşedinţii de secţie nu sunt membri ai vreunui partid, nici măcar ai PSD. Eu nu am vorbit cu niciun preşedinte de secţie despre absolut nimic. Nu am comunicat cu ei”.
Liderul PSD spune că grav este că apare bănuiala că disputele politice se rezolvă prin mijloace penale. „Ceea ce mi se pare foarte grav este că apare bănuiala că disputele politice se rezolvă prin mijloace penale, ceea ce este foarte grav într-o ţară democratică (…) Eşti un om politic la un anumit nivel în România lui Băsescu treci prin astea, asta-i viaţa”, a mai afirmat secretarul general al PSD.
Întrebat dacă acest sistem de numărare paralelă va fi folosit şi la alegerile parlamentare din 9 decembrie, liderul social-democrat a răspuns: „Bineînţeles că o să-l aplicăm, pentru că toate partidele fac numărătoare paralelă, transmiterea rezultatelor numărătorii paralele prin sms, prin telefonie voce, prin web, prin porumbei călători are mai puţină importanţă. Faptul că poţi să faci numărătoare paralelă este stipulat lege şi are dreptul fiecare partid, chiar şi cele care nu-l susţin pe Traian Băsescu”.
Procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de 67 de persoane acuzate de fraude la referendum, printre care 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii din Teleorman, Vrancea şi Gorj şi 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-au ajutat pe Liviu Dragnea.
Procurorii anticorupţie precizează, într-un comunicat remis marţi, că au început urmărirea penală faţă 67 de persoane care au luat parte la diferite activităţi legate de desfăşurarea referendumului din 29 iulie.
Dintre acestea, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), 49 au fost preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea şi Gorj, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, prevăzută de art. 26 Cod Penal raportat la art. 55, pct. 1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.