„Situaţia din regiune a devenit tot mai tensionată. Sunt esenţiale deci implementarea deplină, fără ezitare, a unor angajamente asumate în mod repetat. În acest context, este necesar să nu uităm ceea ce este în primul rând Marea Neagră: o mare. Se impune deci adecvarea şi a mijloacelor maritime de apărare. Când discutăm despre Marea Neagră să luăm în calcul şi faptul că rutele de migraţie se modifică, aceasta devenind o poartă de intrare în Europa din ce în ce mai atractivă”, a spus Dragnea.
El a dat asigurări că România are capacitatea să apere ţările NATO de eventuale tentative de intrare ilegală, în condiţiile în care are „una dintre cele mai bine pregătite, eficiente şi bine dotate din punct de vedere tehnic frontiere”.
„Marea Neagră este o regune cheie în peisajul nostru de securitate. Aşa cum ştiţi, aici situaţia devine din ce în ce mai complicată prin remilitarizarea zonei, prin persistenţa conflictelor îngheţate, prin utilizarea ei ca spaţiu de manifestare tacită a ostilităţii şi, mai recent, prin activarea ei ca rută de migraţie către UE. De aceea eu salut călduros iniţiativa discutării problemelor acestei regiuni în cadrul AP NATO. La nivel politic, este imperativă aborarea la nivelul cel mai serios a acestui subiect în beneficul tuturor aliaţilor”, a spus Dragnea.
El a anunţat că România va avansa, în 2019, când va deţine preşedinţa Consiliului UE, propunerea ca Marea Neagră să ocupe un loc prioritar pe agenda europeană.
„Să nu uităm că responsabilitatea Alianţei e să acţioneze în cadrul normelor de drept internaţional. De aceea, prin dialog şi cooperare, este necesară promovarea menţinerii ferme a recunoaşterii graniţelor internaţionale ale Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei. Oricât ne-am dori dialogul cu Rusia, acesta nu poate avansa în lipsa reciprocităţii şi cu ignorarea normelor comunităţii internaţionale”, a mai spus Dragnea.