Liviu Dragnea a spus, la România TV, că în vizita de la Bruxelles Viorica Dăncilă le-a spus liderilor europeni ceea ce în mare parte va spune din nou şi la Strasbourg, la dezbaterea despre România care va avea loc miercuri în plenul PE. El a susţinut că premierul va avea la dispoziţie doar cinci minute.
„Depinde cât va putea spune, pentru că i s-au acordat doar cinci minute, cu răspunsuri la întrebări cu tot. Mă rog, o să lucreze să îşi concentreze ideile, astfel încât să îşi apere în cinci minute ţara. (…) Legile justiţiei, au fost adoptate după o largă dezbatere publică, ultramediatizată, cu toate blocajele posibile. În final, cele trei legi au ieşit şi de la controlul CCR. CCR pe toate cele trei legi s-a exprimat, spunând că sunt constituţionale. Ceea ce e foarte important”, a declarat Liviu Dragnea.
Liderul PSD a susţinut, din nou, că niciuna din cele trei legi nu afectează independenţa justiţiei, ba, dimpotrivă, dă posibilitatea să funcţioneze mai bine şi a reluat afirmaţiile potrivit cărora în nicio altă ţară nu există protocoale între serviciile secrete şi instituţiile din justiţie: „Nu există nicio altă ţară cu protocoale între serviciile secrete şi instituţiile din justiţie, nicio altă ţară în care SRI să fi stabilit că justiţia este câmpul tactic, unde ei trebuiau să urmărească până la capăt un cetăţean, care să aibă la final o condamnare pe baza unor probe obţinute prin şantaj”.
De asemenea, liderul PSD l-a atacat din nou pe preşedintele Klaus Iohannis, spunând că în nicio altă ţară şeful statului nu ar fi ieşit să certe jandarmii, după ce aceştia au apărat instituţiile statului, acuzându-l că de la el pornesc criticile de la Bruxelles.
„Despre 10 august, le-a spus (Viorica Dăncilă, oficialilor din PE – n.r.) ceea ce spunem şi noi. Nu cred că undeva în altă ţară şeful statului ar fi ieşit după ce forţele de ordine au apărat instituţiile statului împotriva unor protestatari violenţi să încurajeze, să iasă şi a doua zi, să certe jandarmii şi să ceară procurorului general anchetă. (…) Mijloacele pe care le foloseşte Iohannis sunt nelegale şi neconstituţionale. A folosit şi instituţiile publice sau oamenii din instituţii. S-a folosit de stradă, scandal şi de un front extern. A mai făcut ceva Iohannis. Practic, programul era ca pe 1 octombrie doamna Dăncilă să vorbească în Parlamentul European, iar la mijlocul lunii octombrie dezbaterea. Dar Iohannis a tras nişte sfori nu să blocheze acest lucru, ci să se amâne. Doamna premier va merge să-şi apere ţara, nu neapărat să dea explicaţii. Este premierul României. Dacă alţi oficiali români nu fac asta, doamna premier o va face”, a adăugat preşedintele PSD.
Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European va discuta luni situaţia din România, inclusiv independenţa justiţiei, urmând ca la şedinţă să participe şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans. În sesiunea plenară de miercuri, unde se va discuta despre respectarea de către România a statului de drept, a fost invitată şi premierul Viorica Dăncilă.
Parlamentul European ar urma să adopte o rezoluţie cu privire la situaţia din România în luna noiembrie.
Premierul Viorica Dăncilă s-a aflat marţi şi miercuri într-o vizită la Bruxelles, în cadrul căreia a avut o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai grupurilor politice din Parlamentul European, precum Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană şi Grupul Partidului Popular European.
Liderul grupului PPE, Manfred Weber, a transmis, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă, că este extrem de îngrijorat de situaţia din România şi că a întrebat-o pe Dăncilă despre corupţie şi despre independenţa justiţiei, el arătând că România face paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie.
„Sunt extrem de îngrijorat de situaţia din România. Am întrebat-o astăzi pe prim-ministrul Viorica Dăncilă despre corupţie şi despre independenţa justiţiei. Nu vom negocia în ceea ce priveşte statul de drept”, a scris pe Twiter liderul grupului PPE, Manfred Weber.
El arată că România face paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie şi se fac presiuni asupra independenţei justiţiei, cerând de urgenţă Guvernului român să se oprească.
„Ţara face paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie şi se fac presiuni asupra independenţei justiţiei. Am văzut în această vară în Bucureşti oameni bătuţi de forţele de ordine şi, sincer, asta este inacceptabil. Lupta împotriva corupţiei nu este un lux, ci o necesitate absolută pentru a ne proteja cetăţenii şi afacerile împotriva abuzurilor din partea statului. De aceea, cerem de urgenţă Guvernului român să se oprească. Suntem de partea cetăţenilor europeni şi nu vom negocia niciodată în ceea ce priveşte statul de drept”, afirmă liderul grupului PPE, Manfred Weber, într-o declaraţie video postată pe contul său de Twiter.
Premierul Viorica Dăncilă a spus,joi, la începutul şedinţei de Guvern, că discuţia despre încălcărea statului de drept în România este o temă falsă, politică, relatând discuţiile pe care le-a avut cu grupurile politice din Parlamentul European. Dăncilă a spus că a subliniat, în cadrul discuţiilor, că toate măsurile pe care le-a luat Guvernul au urmărit îmbunătăţirea economiei ţării şi apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, iar referitor la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei, premierul a arătat că doar o anchetă va stabili vinovaţii. „Raţiunea va învinge toate aceste manipulări şi zvonuri”, a subliniat Dăncilă.