Completul care judecă apelul lui Liviu Dragnea este condus chiar de șefa ÎCCJ, Livia Stanciu, iar alți doi dintre cei cinci judecători au fost și în completul care l-a băgat la închisoare pe Adrian Năstase.
Instanţa a amânat judecarea cauzei şi a stabilit un nou termen pentru data de 23 noiembrie.
Liviu Dragnea a spus, la intrarea în sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că nu vrea să facă nicio declaraţie privind dosarul în care este judecat.
„Nu comentez. Nu am ce să comentez”, a spus Dragnea, înainte de începerea şedinţei de judecată.
Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) judecă, luni, primul termen al apelului în dosarul „Fraudă la referendum”. Preşedintele ICCJ, Livia Stanciu, este preşedintele completului de judecată, din care mai fac parte Angela Dragne, Luciana Mera, Luminiţa Zglindea şi Maria Francisca Vasile.
Liviu Dragnea declara duminică, la Alexandria, după ce şi-a lansat candidatura la şefia PSD, că are speranţa că, mai devreme sau mai târziu, „adevărul iese la iveală şi dreptatea va triumfa”.
Şeful PSD a fost întrebat dacă dosarul său este motivul pentru care a declarat, la lansarea candidaturii, că există un risc pentru el, liderul PSD spunând că nu vrea „să amestece lucrurile”.
Citeşte şi: Cazanciuc despre Ponta şi Dragnea: Ambii beneficiază de prezumţia de nevinovăţie
„Ce am spus este suficient. Eu în general am speranţe că întotdeauna, mai devreme sau mai târziu, adevărul iese la iveală şi dreptatea va triumfa. Este o speranţă care m-a animat tot timpul în viaţa. (…) Este o speranţă pe care nu vreau să mi-o pierd niciodată”, a spus liderul interimar al PSD.
Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul privind fraudarea referendumului din 2012, scrie Mediafax. Secretar general al PSD la data referendumului pentru demiterea preşedintelui, Dragnea a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
DNA arată, în motivele de apel, că instanţa a greşit individualizarea pedepsei aplicate lui Dragnea Liviu, „cuantumul simbolic de un an închisoare şi modalitatea de executare cu suspendare fiind incompatibile cu gravitatea infracţiunii de folosire a influenţei funcţiei de conducere din partid pentru obţinerea cvorumului la referendum, prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000”.