„Vă scriu în legătură cu dezbaterea pe care aţi găzduit-o recent, în data de 22 martie 2017, în cadrul Comisiei de Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European, cu privire la democraţia şi sistemul de justiţie din România. Mă văd nevoit să vă adresez această scrisoare întrucât unul dintre invitaţii la dezbatere, domnul Gabriel Liiceanu, a făcut în discursul său următoarea afirmaţie la adresa mea: „Iată declaraţia explicită a şefului PSD, rostită la un post de televiziune săptămâna trecută: «Trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului şef al DNA, pe demiterea doamnei Kovesi»”. Vă supun atenţiei faptul că această afirmaţie a domnului Gabriel Liiceanu este falsă în totalitate şi nu reflectă în niciun fel realitatea din România. Nu am rostit niciodată această declaraţie şi nici nu am făcut vreo altă afirmaţie în sensul sugerat de domnul Liiceanu”, şi-a început scrisoarea liderul PSD.
El a mai spus că, în toate declaraţiile publice pe care le-a avut pe acest subiect „nu a făcut nici măcar o sugestie din care să reiasă că doamna procuror şef ar trebui demisă de la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA)”.
„Mai mult decât atât, am reamintit mereu presei şi opiniei publice din România ceea ce am spus şi în timpul recentei campanii electorale din România, respectiv că «noi, ca partid, nu am avut de gând şi nu avem de gând să cerem revocarea celor trei procurori şefi din România: procurorul general, procurorul şef DIICOT, procurorul şef DNA» (declaraţie pe care am reluat-o recent în data de 28 februarie)”, a completat preşedintee Camerei Deputaţilor.
Liviu Dragnea a susţinut că nu a dorit să lanseze afirmaţii cu privire la activitatea Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA pentru a nu-l influenţa pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
„De asemenea, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale care a subliniat că ancheta DNA la nivelul Guvernului a fost nelegală şi neconstituţională, am fost deseori întrebat de jurnalişti dacă acest fapt nu ar constitui un motiv temeinic pentru demiterea conducerii DNA. De fiecare dată când mi s-au adresat astfel de întrebări m-am abţinut să mă pronunţ, pentru a nu influenţa în niciun fel analiza pe care Ministrul Justiţiei o desfăşoară în prezent în legătură cu acest subiect”, a subliniat liderul PSD.
El a precizat că, din punctul său de vedere, „faptul că unul dintre invitaţii români care au luat cuvântul la dezbaterea Comisiei LIBE şi-a permis să mistifice în mod deliberat realitatea din România, cu scopul vădit de a-i dezinforma pe membrii Comisiei, demonstrează cât de subiective şi pătimaşe sunt poziţiile celor care au criticat Guvernul României pentru faptul că a emis anumite acte normative ce aveau drept scop transpunerea în legislaţia penală a unor modificări enunţate în deciziile definitive şi obligatorii ale Curţii Constituţionale”.
„Prin urmare, vă rog să luaţi la cunoştinţă şi să comunicaţi celorlalţi membri ai comisiei falsitatea afirmaţiei de mai sus a domnului Gabriel Liiceanu la adresa mea. De asemenea, vă rog să luaţi act de faptul că Partidul Social Democrat nu şi-a propus şi nu îşi propune să facă demersuri în sensul demiterii persoanelor care conduc instituţiile din domeniul Justiţiei. În acelaşi timp, PSD susţine necesitatea unei reforme a legislaţiei din domeniul justiţiei, în sensul observaţiilor stipulate deja în deciziile Curţii Constituţionale, atât în ceea ce priveşte consolidarea independenţei Justiţiei şi separaţia puterilor în stat, dar şi în sensul respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”, a conchis Liviu Dragnea.
Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European a organizat miercuri o dezbatere pe tema democraţiei şi justiţiei din România, în urma scandalului generat de OUG 13. Parlamentarii de la Bruxelles vor să audă direct de la cei implicaţi cum s-au derulat evenimentele din ţara noastră în contextul respectivului act normativ. Printre vorbitori se numără ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, filosoful Gabriel Liiceanu şi jurnaliştii Liviu Avram de la Adevărul şi Attila Biro de la Rise Project. De asemenea, aproximativ 20 de reprezentanţi ai protestatarilor din marile oraşe ale României sunt prezenţi la dezbaterile din comisia LIBE a Parlamentului European pe tema democraţiei şi justiţiei din ţara noastră.
Filosoful Gabriel Liiceanu a declarat, miercuri, în cadrul dezbaterii din Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European că guvernarea actuală a început cu un ”atac penal” la adresa Justiţiei din România şi a spus că „ţinta numărul unu” sunt Parchetul General şi DNA.
”Iată declaraţia explicită a şefului PSD rotită la un post de televiziune săptămâna trecută: «Trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului şef al DNA, pe demiterea doamnei Kovesi»”, a afirmat între altele Liiceanu.