„Punctul meu de vedere faţă de asigurarea locuinţelor, în ceea ce priveşte prevederile legale, este că sunt de acord cu obligativitatea ca locuinţele de tip A, care se referă la cele care au zidărie şi sunt solide, să nu primească niciun fel de despăgubiri în cazul unor dezastre. Dar noi discutăm despre locuinţele de tip B, care sunt făcute din pământ, şi în care stau oameni amărâţi. Aici sunt două lucruri: eu nu cred că noi putem continua să menţinem această prevedere legală, să obligăm o familie amărâtă sau un om simplu, foarte bătrân, care stă într-o casă de chirpici, să se mai şi asigure, pentru că n-are bani. Al doilea aspect este că sunt foarte curios câte societăţi de asigurare au fost de acord să asigure o astfel de clădire. Atunci, suntem în situaţia în care această prevedere legală ne obligă pe noi, astăzi, să adoptăm o Hotărâre de Guvern prin care să acordăm direct despăgubiri pentru construcţia casei, iar pe de altă parte pe cei care au fost afectaţi de inundaţii putem să-i obligăm, dar dacă oamenii aceia nu au bani? Societăţile de asigurări nu se înghesuie, nu fac coadă la poarta unui om care stă într-o astfel de casă, pentru că despăgubirea este de 10.000 de euro. Nu cred că o societate de asigurări a făcut lucrul ăsta sau va face lucrul ăsta”, a spus Liviu Dragnea, potrivit Agepres.
Conform datelor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale /PAID/, publicate la începutul lunii aprilie, numărul poliţelor PAID în vigoare, la finalul lunii martie, a scăzut la 333.091, mai puţine cu 1,3% faţă de luna februarie, şi cu 32% faţă de nivelul înregistrat la finalul aceleiaşi luni din anul precedent.
Din acest total, cele mai multe erau în Muntenia (22,2%), respectiv în Bucureşti (17,6%). Podiumul este încheiat de Moldova, cu 15,2% poliţe din total. Procentaje importante au fost înregistrate şi în Transilvania (12,8%), Dobrogea (8,5%), Oltenia (7,3%), Banat (5,8%), Crişana (5,2%), Bucovina (3%) şi Maramureş (2,4%).
De asemenea, în funcţie de distribuţia pe tipul de locuinţă, cele mai multe (63,2%) era de tip A, iar restul de tip B. Totodată, 57,7% dintre locuinţele asigurate proveneau din mediul urban, în timp ce restul este deţinut de rural. Cele mai multe poliţe vândute în luna martie (541) au fost în ziua de 14 a fiecărei luni.
Pool-ul a fost constituit ca societate de asigurare, în luna noiembrie 2009, de către 12 societăţi de asigurare (ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări şi Uniqa Asigurări), acţionari PAID.
Organizaţia reprezintă o componentă esenţială a programului român de asigurare a catastrofelor, gestionat de Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Potrivit prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României – cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Activitatea efectivă a PAID a început în luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuinţe a fost 15 iulie 2010.
Acoperirea PAID este una de tip prim risc şi funcţionează pe principiul solidarităţii, adică se aplică acelaşi nivel de primă de asigurare pentru orice locuinţă, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia.
Primele de asigurare pentru PAID sunt de 20 de euro, pentru o sumă asigurată de 20.000 de euro, şi de 10 euro pentru o sumă asigurată de 10.000 euro.