Liviu Dragnea a anunţat, într-o conferinţă de presă, demararea procesului de regionalizare-descentralizare în România, prezentând un memorandum adoptat de Guvern privind măsurile necesare.
El a precizat că la nivelul Ministerului Dezvoltării se constituie Consiliul consultativ pentru regionalizare, organism cu scopul de a propune profilul viitoarelor regiuni, oferind expertiza de specialitate din domenii precum sociologie, istorie, demografie, economie, finanţe publice.
Acest consiliu va funcţiona pe trei paliere: un grup de lucru academic, alcătuit din 10 personalităţi din mediul universitar şi academic, care va asigura expertiza necesară conturării profilului viitoarelor regiuni, un grup de lucru format din aleşi locali şi reprezentanţi ai partidelor parlamentare membri ai comisiilor de specialitate din Parlament, cu rolul de consultare şi cumulare de propuneri, şi un grup de lucru al societăţii civile, alcătuit din reprezentanţi ai principalelor patronate din sindicate şi ONG.
Pentru demararea procesului de elaborare a cadrului normativ se constituie Comitetul tehnic interministerial pentru regionalizare descentralizare organism cu rol tehnic, condus de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte, şi de vicepremierul Daniel Chiţoiu, în calitate de vicepreşedinte.
Acest comitet va fi alcătuit din reprezentanţi la nivel de ministru, ministru delegat sau secretar de stat din ministerele implicate în procesul de descentralizare cu rolul de a asigura coordonarea acestui proces, iar componenţa nominală va fi stabilită de prim-ministru.
Dragnea a mai spus că la nivelul ministerelor şi al celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale se constituie grupuri de lucru care vor elabora proiecte de acte normative sectoriale pentru transferul competenţelor prevăzute în programul de guvernare.
El a arătat că obiectivele strategice ale procesului de regionalizare sunt dezvoltarea economică a regiunii, astfel încât în fiecare regiune să existe cel puţin un centru de afaceri, cel puţin un aeroport internaţional, un spital regional, o universitate acreditată la nivel internaţional, cel puţin un centru sportiv regional polivalent de nivel internaţional.
Dragnea a menţionat principiile regionalizării, care sunt subsidiaritatea, asigurarea resurselor integrale exercitării competenţelor transferate, responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale şi regionale, asigurarea unui proces de descentralizare stabil gradual, predictibil, transparent bazat pe criterii şi reguli obiective, echitatea, democraţia participativă şi cheltuirea eficientă a resurselor financiare.
Ministrul a precizat că până la sfârşitul anului se propune formarea acestor regiuni, iar până atunci trebuie parcurse concomitent trei procese administrative, cum sunt procesul de revizuire a Constituţiei, de elaborare a cadrului normativ necesar organizării şi funcţionării regiunilor şi a cadrului normativ pentru descentralizarea competenţelor către regiuni, judeţe, municipii, oraşe şi comune.
Dragnea a spus că în acest moment nimeni nu ştie câte regiuni vor rezulta în urma acestui proces de analiză şi nici unde vor fi reşedinţele acestor regiuni.