„Nu vorbesc. A vorbit presedintele destul. A venit suparat din vacanta si ne-a certat pe toti”, a declarat Liviu Dragnea, pentru ProTV.
Comentariul lui Liviu Dragnea vine în contextul revenirii lui Klaus Iohannis de la Adunarea Generală a ONU, în SUA, şi după întâlnirea cu preşedintele SUA, Donald Trump.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că vicepremierul Sevil Shhaideh şi ministrul Rovana Plumb ar fi trebuit să demisioneze, iar varianta a doua era ca PSD să le retragă sprijinul politic pentru că persoanele urmărite penal, trimise în judecată sau condamnate nu trebuie să facă parte din conducerea statului.
„Cred că vă amintiţi de poziţiile pe care le-am avut în ocazii similare şi, din nefericire, au fost câteva ocazii. Vreau să cred că România este o ţară care întăreşte statul de drept, iar într-un stat de drept persoanele urmărite penal, judecate sau condamnate nu trebuie să fie în conducerea statului. Da, doamnele ministru trebuiau să demisioneze, în varianta optimală”, a declarat preşedintele Iohannis la Cotroceni.
El a spus că a doua variantă acceptabilă era ca PSD să le retragă sprijinul.
„Faptul că PSD face scut în jurul celor două doamne ministru nu este de bun augur. Nu mă antepronunţ şi nu cunosc detalii din dosar, vorbesc din punct de vedere al preşedintelui. Îmi doresc foarte mult să avem un guvern care nu este supus unor suspiciuni. Nu ştiu dacă doamnele ministru sunt nevinovate sau vinovate, nu este treba mea şi nici a PSD, vina o stabilesc judecătorii, iar pentru România ar trebui să devină normalitate ca persoanele cercetate, judecate sau condamnate să nu facă parte din conducerea statului”, a afirmat Iohannis.
Şeful statului a mai spus că „este păcat că PSD nu a înţeles nimic” din repetatele sale apeluri pentru întărirea statului de drept şi a avertizat că „această cale nu este cea bună”.
Președintele Klaus Iohannis l-a criticat şi pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Şeful statului consideră inadecvată abordarea ministrului Tudorel Toader referitoare la verificarea legalității unei hotărâri de guvern, făcând referire la dosarul Belina instrumentat de DNA, susținând că, în cazul în care acesta a constatat că anumite lucruri nu sunt bine clarificate în Justiție, trebuia să vină cu un act care să corecteze.