„Undeva la sfârşitul lui septembrie proiectul trebuie să fie gata. Programul este strict, în octombrie referendumul. Asta înseamnă că în septembrie se finalizează proiectul şi se dezbate public şi încep din nou dezbaterile pe o formă finală, după aia referendumul la Constituţie, se modifică, apar regiunile. Legislaţia aferentă este aproape gata şi după ce se modifică Constituţia, legislaţia ajunge în Parlament, se modifică, înfiinţăm regiunile prin lege, se fac alegeri şi începe perioada de tranziţie, un an, un an şi jumătate, prin care operaţionalizăm toate instituţiile regionale. În paralel lucrăm şi la acreditarea fiecărei regiuni pentru a deveni autoritate de management, pentru ca fiecare regiune să aibă relaţie directă cu Bruxelles-ul, să nu mai treacă prin filtrul de la Bucureşti, care înseamnă mult timp pierdut şi foarte mulţi bani europeni pierduţi”, a spus Dragnea.
Vicepremierul a precizat că modificările aduse Constituţiei prevăd păstrarea judeţelor ca unităţi administrativ teritoriale.
„Da, judeţele rămân. În proiectul nostru de revizuire unităţile administrativ teritoriale sunt următoarele: comune, oraşe, judeţe, regiuni, iar în condiţiile legii unele oraşe pot fi declarate municipii”, a precizat Dragnea.
Viceprim-ministrul s-a aflat, joi, la Galaţi, unde a prezidat o dezbatere publică privind procesul de regionalizare – descentralizare.