„PSD mai are motive să îl susţină pe Crin Antonescu la preşedinţie. Noi, când am înfiinţat USL – şi am avut şansa sau neşansa, nu ştiu, să fim printre cei patru oameni care am conceput acest proiect politic major – şi am scris acel acord al USL-ului acolo nu era trecută condiţionarea susţinerii lui Crin Antonescu pentru funcţia de preşedinte al României de susţinerea dumnealui a proiectului Roşia Montană. Deci, nefiind trecută în acord nu se poate pune în discuţie susţinerea noastră pentru domnul Crin Antonescu la funcţia de preşedinte al României. Nu cred că se poate vorbi nici de o ruptură a USL. Sunt puncte de vedere diferite, abordări diferite. Poate a fost şi o comunicare defectuoasă între noi. (…) Noi ne-am aşteptat ca miniştrii PNL să informeze partidul cu informaţiile legate despre acest proiect şi poate acest lucru nu s-a întâmplat”, a explicat Liviu Dragnea.
El a precizat că la întâlnirea de joi a USL de la Senat, social-democraţii nu au reproşat liberalilor că au ieşit public cu declaraţia de a se respinge proiectul, înaintea unei discuţii în cadrul Alianţei, scrie Agerpres.
„Azi nu ne-am întâlnit să ne reproşăm, pentru că atât de puţin timp avem la dispoziţie. Dacă la discuţiile astea lungi alocăm şi foarte mult timp pentru reproşuri nu mai ajungem la concluzii. Nu ne-am reproşat nimic, am căutat soluţii pentru ca procedurile în Parlament să meargă mai departe”, a spus Dragnea.
În context, el a subliniat că nu ar vota împotriva proiectului de la Roşia Montană.
„Eu, la ora la care vorbim, nu aş avea motive să votez împotrivă, nu văd de ce. Îmi e greu să blochez acest proiect, eu, dacă de votul meu ar depinde. Să blochez o dezvoltare zonală care este foarte importantă, iar pe de altă parte şansa ca România să câştige 3,7 miliarde de euro eu cred că este o şansă mare. Nu cred că ne scăldăm în bani în această ţară şi cu foarte multă uşurinţă să spunem – ‘lăsăm pentru generaţiile viitoare acest proiect’. Trebuie să fim conştienţi, în acelaşi timp, că dacă lăsăm acest proiect pentru generaţiile viitoare le mai lăsăm un cadou otrăvit şi anume nişte costuri. Nu ştiu cât vor fi daune, poate nu vor fi daune, poate câştigăm un eventual proces, să zicem, dar acum, acolo, sunt probleme de mediu foarte serioase. Dacă nu se derulează acest proiect, acele probleme de mediu nu înseamnă că dispar. România trebuie să cheltuie 4-500 de milioane de euro pentru a rezolva problemele de mediu de acolo. Nu sunt foarte sigur că toţi care se opun proiectului ştiu ce se întâmplă acolo. Mulţi nu au fost acolo”, a mai spus Dragnea.
El a precizat că dacă vor apărea informaţii despre care acum nu ştie, riscuri certe că mediul poate fi afectat în mod iremediabil şi nu pot fi luate măsuri pentru eliminarea riscurilor de mediu, ar putea să îşi schimbe poziţia.
Citeşte şi Dragnea despre şedinţa USL: Nu a fost neapărat tensionată, a fost o întâlnire lungă, de trei ore