„Trebuie să fim realişti. Există în România o categorie de oameni care au alt tip de orientare sexuală. Nu poţi să întorci capul şi să spui că nu există. Că sunt mulţi, că sunt puţini… Şi atunci şi acolo trebuie generată o discuţie ca să vedem care poate să fie soluţia corectă care să lase şi această iniţiativă firească să fie dusă la capăt (iniţiativa privind referendumul – n.red.), dar să se găsească şi o soluţie şi pentru acea categorie. Nu e foarte simplu, dar doar dacă ducem referendumul la capăt şi el va fi validat, nu rezolvăm problema în ansamblu”, a declarat Liviu Dragnea.
El a spus că referendumul privind familia trebuie făcut întrucât vocea a trei milioane de oameni nu poate fi ignorată. ”Nu poţi să negi şi să nu iei în seamă 3 milioane de români care au spus ceva. Atunci cine poate decide dacă ce au spus ei trebuie transpus în Constituţie sau nu? Doar întreaga societate, prin referendum”, a afirmat preşedintele PSD.
Dragnea a mai spus că iniţiativa cetăţenească privind referendumul pe tema familiei a arătat că există o lacună legislativă în ce priveşte plebiscitul. ”Ar trebuie schimbată legislaţia: poate genera referendum un primar, preşedintele României, dar nu şi Parlamentul care este forul legislativ suprem”, a constatat social-democratul, conform News.ro.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, marţi, cu majoritate de voturi, un aviz favorabil iniţiativei cetăţeneşti de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, fiind respins amendamentul PNL care elimina condiţia întemeierii familiei pe căsătorie, dar păstra obligativitatea încheierii căsătoriei exclusiv între un bărbat şi o femeie.
Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a declarat, la finalul şedinţei, că iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei urmează să fie adoptată, în plenul Camerei, cu votul a două treimi dintre deputaţi.
„Vreau să vă spun că a existat un aviz pozitiv şi de la Curtea Constituţională şi de la Consiliul Legislativ. Acum va intra pe ordinea de zi la o dată la care o va decide Biroul Permanent şi noi va trebui să decidem cu votul a două treimi dacă această iniţiativă este aprobată de către Cameră”, a explicat deputatul PSD.
Nicolicea a mai spus că aceeaşi procedură urmează să aibă loc şi la Senat.
„Dacă vor exista deosebiri între cele două forme va avea loc o comisie de mediere, raportul comisiei de mediere se va întoarce după aia la Camera care nu a fost de acord în prima fază. Dacă este acceptat, este în regulă. Dacă nu, plenurile reunite vor decide cu votul a trei pătrimi cu privire la textul final”, a completat social-democratul.