„S-ar putea, în final – informaţia o vom avea în această seară – să avem o veste bună: nu mai tranferăm sălile de cinema, pentru că nu prea mai avem ce. Dacă e să discutăm serios, am descoperit cu groază situaţia reală din sistem. Majoritatea sălilor de cinematograf sunt închiriate pentru gogoşerii, cofetării, activităţi care nu au legătură cu cinematografia„, a spus Dragnea, citat de Mediafax.
Vicepremierul a spus că multe din imobilele în care funcţionau sălile de cinema sunt în instanţă, prin procedură „inteligentă” generată de „sistemul centralizat”, în sensul în care o firmă care a închiriat sala pentru a face o cofetărie a făcut aşa-zise investiţii în imobil şi a cerut, ulterior, ca RADEF, care administrează clădirile, să-i plătească investiţiile făcute.
„RADEF nu a plătit, bineînţeles, şi sunt în instanţă. Deja au câştigat în prima instanţă. Probabil aceste săli vor fi pierdute, ieri am avut ultima discuţie pe marginea evidenţei reale a acestor active şi am constatat situaţia în care se află România”, a mai spus Dragnea.
Premierul Victor Ponta a infirmat, luni, informaţiile potrivit cărora vor fi tăiate fondurile Centrului Naţional al Cinematografiei, el arătând că această instituţie va beneficia de exact acelaşi buget.
„Au apărut două informaţii: în primul rând că tăiem banii de la Centrul Naţional al Cinematografiei, din care se fac filme româneşti. Nu este adevărat, nu tăiem niciun ban de acolo. Pentru toţi cineaştii români, rămâne exact acelaşi buget”, a susţinut Ponta.
El a menţionat, în al doilea rând, că prin procesul de descentralizare se păstrează la nivel central patru sau cinci cinematografe mari pentru a fi folosite pentru evenimente de lansare a filmelor româneşti.
„Restul clădirilor – că nu mai există cinematografe, există clădiri, cam toate în paragină – care într-adevăr sunt administrate de nişte oameni de aici, de la Bucureşti, da, toate trec la primării, cu obligaţia de a se păstra destinaţia, având în vedere următorul lucru: că, nemaifiind ale primăriilor, pot să acceseze fonduri europene pentru a le repara şi pentru le repune în funcţiune. Ele sunt închise acum, sunt închise de mult timp. Deci care e problema? De ce trebuie Guvernul să fie proprietar de cinematografe? Avem patru cinematografe la nivel naţional pe care le folosim doar pentru politica de promovare, pentru lansări, a filmelor româneşti. Dar de ce trebuie să fie Guvernul proprietar de cinematografe? N-am auzit un alt guvern din lume proprietar de cinematografe”, a spus Ponta.