UPDATE: Discuţiile privind ordonanţa care va modifica legile justiţiei, după indicaţiile Comisiei de la Veneţia, vor fi reluate vineri, sau cel târziu sâmbătă, între Tudorel Toader, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu,au declarat surse politice.Apoi, ministrul Justiţiei va prezenta forma finală comisiei.
UPDATE. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat joi, după întâlnirea din coaliţia de guvernare, că ministrul Justiţiei a făcut o prezentare a ordonanţei de urgenţă care va prelua „o serie” de recomandări ale Comisiei de la Veneţia privitoare la legile Justiţiei, precizând că acest act normativ nu va cuprinde prevederi referitoare la amnistie şi graţiere.
„Tudorel Toader a făcut o prezentare despre ordonanţa care este în curs de elaborare şi care va prelua o serie de recomandări din raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia”, a precizat Tăriceanu.
Întrebat dacă amnistia şi graţierea va fi cuprinsă în această ordonanţă, Tăriceanu a răspuns că nu, fără să dea alte detalii.
Liderii coaliţiei de guvernare Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu s-au întâlnit, joi, cu ministrul Tudorel Toader pentru a discuta despre textul ordonanţei de urgenţă pe tema legilor Justiţiei. Întâlnirea a avut loc în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor.
Potrivit surselor citate, este de aşteptat să se discute şi despre situaţia protocoalelor de colaborare, dar şi despre oportunitatea unor prevederi referitoare la amnistie şi graţiere.
Joi, ministrul Tudorel Toader a anunţat că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind legile justiţiei este gata şi va fi trimis la CSM.
Întrebat dacă este gata proiectul, Toader a răspuns: „Da. Şi îl trimit oficial astăzi la CSM. Spuneam aseară că nu voi comunica public modificările preconizate, din simplul motiv că membrii CSM să nu afle din media, să afle oficial”, a declarat Toader la sediul CSM.
Ministrul Justiţiei preciza cu o zi înainte că a agreat de comun acord cu membrii Comisiei de la Veneţia adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să preia recomandări ale acestui organism cu privire la legile justiţiei.
El explica faptul că a avut şapte propuneri şi toate au fost agreate – propunerile de modificare au fost considerate ca binevenite şi chiar necesare pentru evitarea unor disfuncţionalităţi.