Dragnea spune că Parlamentul are dreptul să dezbată legile justiţiei, în ciuda avizului negativ al CSM. Ce i-a transmis lui Iohannis

Legile Justiţiei ar trebui să ajungă la dezbatere în Parlament, în pofida avizului negativ dat de CSM proiectului de modificare a acestor legi, pentru că "majoritatea din Parlament are posibilitatea să pornească o dezbatere serioasă" pe aceste proiecte, a declarat, vineri seară, liderul PSD, Liviu Dragnea.
Iulian Tudor
29 sept. 2017, 17:09
Dragnea spune că Parlamentul are dreptul să dezbată legile justiţiei, în ciuda avizului negativ al CSM. Ce i-a transmis lui Iohannis

„O parte din prevederile din aceste proiecte sunt susţinute, o parte din prevederile respective sunt susţinute cu propuneri de modificare şi îmbunătăţire a lor, iar o parte nu sunt susţinute. Nu am văzut în această zonă o respingere totală a acestor proiecte de lege, dar, până una alta, dacă tot discutăm de majorităţi, pentru că dacă în CSM ar fi fost prezent şi ministrul Justiţiei şi dacă CSM avea o altă poziţie, era un aviz favorabil. Asta nu înseamnă că Parlamentul nu are dreptul să dezbată aceste legi. Deci cred că şi majoritatea din Parlament are posibilitatea, şi nu numai majoritatea, are posibilitatea să pornească o dezbatere serioasă pe aceste proiecte de legi într-un cadru unde toate asociaţiile magistraţilor, toate instituţiile să vină să se exprime şi, la final, să iasă un parchet pe care îl doreşte toată lumea sau pe care îl doreşte toată lumea de bună-credinţă”, declarat Liviu Dragnea, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD de la Suceviţa, potrivit News.ro.

El a mai spus că nu crede că opinia preşedintelui Iohannis, ca „legile să fie îngropate”, este una corectă.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, despre legile justiţiei: E nevoie de o nouă negociere a conţinutului. Înţelept ar fi să se revină la discuţii

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri la Sucevița că poziția președintelui Klaus Iohannis privind legile justiției nu ar fi „una corectă” și că acest pachet de legi nu va afecta independența justiției.

”Nu cred că poziția domnului președinte Iohannis este una corectă, în sensul că ultimatumuri date, legile trebuie să fie îngropate, trebuie să dispară, pentru că CSM-ul, adică procurorii din CSM și încă trei judecători au spus așa, pentru că cea mai mare parte dintre magistrații din România susțin că trebuie să apară niște modificări în legislație. Am citit astăzi mai multe puncte de vedere foarte bine articulate în care o parte din prevederile acestor proiecte sunt susținute, o parte din prevederile respective sunt susținute cu propuneri de modificare și îmbunătățirea lor iar o parte nu sunt susținute. N-am văzut în această zonă o respingere totală. Cred că și majoritatea din Parlament — și nu numai majoritatea — are posibilitatea să pornească dezbateri serioase pe aceste proiecte legi, creând un cadru unde toate asociațiile magistraților, toate instituțiile să vină să se exprime și la final să iasă un pachet pe care și-l dorește toată lumea de bună-credință”, a spus Dragnea, adăugând că dacă ministrul justiției ar fi fost la ședință, ”era un aviz favorabil”.

Dragnea a subliniat că avizul CSM este unul consultativ și că ”Parlamentul mai are dreptul să legifereze”.

”Avizul CSM este important, dar consultativ. Dacă 10 oameni, înțeleg, bine intenționați, opt oameni au alt punct de vedere iar sutele de magistrați din țară au alt punct de vedere, până la urmă Parlamentul, societatea românească nu au dreptul să discute despre asta, să se gândească că sistemul de justiție are nevoie de modificări? (…) În Parlament este locul unde se fac legi în România. Încă, repet. Acolo este locul unde se fac legi în România și acolo este locul unde se fac aceste dezbateri transparente, deschise, dar cu bună-credință”, a afirmat Dragnea.

Liderul PSD consideră ”puțin forțat” faptul că CSM a respins toate propunerile ce vizau legile justiției.

”Mie mi se pare puțin forțat. În momentul în care respingi tot, absolut tot, una e să spui prevederea asta e bună, aia nu e bună, o putem modifica așa pentru că așa credem noi, dar când este o respingere totală, este foarte greu să credem că acolo a fost vorba de bună-credință. Nu vrem să acuzăm, dar am văzut și alte opinii ale unor judecători. (…) Am înțeles că sunt două probleme spinoase. Cine numește procurorii-șefi, că cineva sau mulți sunt supărați pe asta. Eu am spus de la început că nu am văzut argumentele care să mă facă pe mine, personal, să-mi schimb opinia, că trebuie să rămână și președintele în acest circuit de numire, iar cu Inspecția Judiciară, am spus-o și eu, au spus-o și premierul și ministrul justiției, trebuie să fie un organism de sine stătător”, a susținut Dragnea.

El a spus că pachetul legilor justiției este una dintre priorități și se va discuta săptămâna viitoare în Coaliție care este cea mai bună procedură.

Totodată, Dragnea a subliniat că nu va fi afectată independența justiției prin adoptarea acestor legi iar celor din afara țării le-a transmis ”să se informeze mai bine”.

”Le transmit cu foarte mare respect să se informeze mai bine și că nu avem de gând să afectăm independența justiției”, a declarat Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat la Tallinn, a declarat, vineri, că, după avizul negativ al CSM la legile justiţiei, ”trebuie mers înapoi la text, trebuie renegociat” cu sistemul de justiţie, pentru că nu se poate face altfel reforma.

”Un astfel de răspuns trebuie să dea foarte mult de gândit iniţiatorilor, pentru că aici nu e vorba de răspunsul unor persoane din CSM. S-au făcut întâlniri cu aproape toţi magistraţii cred şi rezultatul este deci rezultatul unui proces care a preocupat şi a mişcat întregul sistem de justiţie. Ori, răspunsuri simpliste de tipul că se opun reformei nu cred că sunt adecvate în această situaţie. Părerea mea este că trebuie mers înapoi la text, trebuie renegociat, trebuie văzut cum se poate construi dacă se doreşte chiar reformarea sistemului în aşa fel încât să se facă împreună cu sistemul. Este, cel puţin pentru mine, inimaginabil să se facă o reformă a sistemului împotriva sistemului. Ar fi o mare greşeală”, a afirmat preşedintele Iohannis.

Întrebat dacă, prin urmare, consideră că trebuie retrase aceste proiecte, şeful statului a răspuns: ”După părerea mea, este nevoie de o nouă negociere a conţinutului cu sistemul, cu sistemul de justiţie, pentru că oamenii de acolo sunt oameni foarte bine calificaţi, care cunosc sistemul, cunosc legile. Deci, nu vorbim despre nişte oameni care nu cunosc conţinutul. Ei cunosc foarte bine şi cred că înţelept ar fi să se revină la faza de discuţie cu sistemul.”

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi-a explicat, joi seară, la Antena 3, absenţa de la plenul CSM – care a dat aviz negativ propunerilor de modificare a legilor Justiţiei- prin faptul că votul CSM era unul previzibil, iar prezenţa sa nu ar fi putut să îl influenţeze, ci doar să determine dezbateri şi mai aprinse. El a atras atenţia că procurorii au votat „în bloc” împotrivă şi a mai spus că are convingerea că „votul negativ exprimă şi dorinţa de conservare a actualelor privilegii pe care magistraţii le au”.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz negativ joi propunerilor de modificare a legilor Justiţiei. Avizul CSM este consultativ.

DailyBusiness
Moneda de 50 de bani care face furori printre colecționari! Cât poate valora dacă îndeplinește o condiție rară
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Acuzații șocante lansate de Adriana Bahmuțeanu: „I-a fost tăiat un deget lui Prigoană pentru a putea fi deschis seiful cu arme și bani!“
Fanatik.ro
Secretele tunelului misterios de sub Munții Bucegi, care ar fi trebuit să fie cel mai lung din țara noastră. Astăzi, este complet închis și niciun român nu-l poate vizita
Capital.ro
Testamentul Monicăi Tatoiu. Ce se întâmplă după moartea femeii de afaceri
Playtech.ro
Cum a arătat rochia de mireasă a Danielei Iliescu. Toți și-au dat coate când au văzut-o!
DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Adevarul
Pățaniile unor tineri care au refuzat să dea „atenții” și cadouri. „E evident că noi suntem ăia tâmpiți picați din cer în țara asta”
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Pilaf cremos cu ciuperci. Îl poți pregăti în acest post
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
kanald.ro
Culiță Sterp și Daniela s-au căsătorit! Cei doi vor deveni părinți pentru a doua oară
Cancan.ro
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adio permis de conducere. Nu se mai folosește din 7 mai 2025
StirileBZI
Cât curent electric consumă frigiderul: Ai să rămâi surprins cât te costă în fiecare lună!
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
stirilekanald.ro
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
substantial.ro
Dronele ucrainene, doborâte de apărarea rusă: 59 de aparate distruse într-o noapte
MediaFlux
Se DAU DOUĂ PENSII în DECEMBRIE! SENIORII care vor BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a trimis Olguța Târgul de Crăciun de la Craiova la Brașov