‘Roşia Montană este un subiect închis. Legea a picat în Parlament, problemele au rămas aceleaşi, dezbaterea poate să rămână aceiaşi, dar acolo e în continuare o zonă unde nu sunt locuri de muncă, sunt păreri pro şi contra. Unii care spun că se poate exploata aurul în condiţii de siguranţă maximă dând exemple ţări care sunt pe primul loc în lume ca şi protecţia mediului şi unde se exploatează aurul, alţii sunt împotrivă şi spun că indiferent cum ar fi nu trebuie exploatat. Cei care sunt împotriva exploatării aurului de la Roşia Montană sunt cei care sunt în general împotriva exploatării resurselor naturale. Discuţia, după părerea mea (…), trebuie lansată anul viitor. Este o discuţie de o profunzime foarte mare, şi anume o dezbatere serioasă în România dacă noi mai avem dreptul sau nu să ne exploatăm propriile resurse naturale? Pentru că şi acolo de ceva timp a început să se construiască un curent prin care se spun că noi nu mai trebuie să exploatăm nimic din resursele noastre naturale, nici gaze’, a afirmat Liviu Dragnea, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că există un curent de opinie format pe un anume palier al societăţii care sugerează abandonarea exploatării resurselor naturale interne, însă nu se oferă o alternativă economică.
‘Eu am participat la foarte multe discuţii, am citit foarte multe comentarii, am văzut ce se discută pe anumite reţele de socializare, deci să nu mai exploatăm gaze, şi nu mai contează de şist sau nu, să nu mai exploatăm aur, ţiţei şi în general să nu mai exploatăm nimic, să păstrăm ţara aşa cum e. Şi asta e o dezbatere foarte importantă care trebuie să aibă loc în societatea românească. Ne putem dezvolta numai prin turism. Adică să lăsăm România aşa cum e şi să ne dezvoltăm numai din turism sau din altceva, sau şansa să putem avea acces la resursele noastre E o dezbatere care trebuie să fie deasupra discuţiei despre Roşia Montană sau a gazelor de şist’, a subliniat Liviu Dragnea.
Pe de altă parte, el a spus că în perspectiva imediată trebuie reabordată public tema regionalizării României.
‘Şi al doilea subiect de dezbatere care e important şi ar avea efect inclusiv pentru a pansa rănile pe care le-a deschis Klaus Iohanis în această campanie electorală şi anume: regionalizarea. Proiectul de regionalizare este singurul care poate uni România. Mă tot gândesc de o lună, de când am văzut şi simţit cum se construieşte campania lui Klaus Iohannis, de ce a fost oprit acel proiect (regionalizarea – n.r.) prin toate mijloacele, prin Curtea Constituţională, prin tot felul de acţiuni care l-au blocat pentru că nu era într-adevăr un proiect care unea România. Momentul în care de la centrul ţării, Bucureşti, se deleagă puterea, se deleagă atribuţii, se deleagă resurse către regiuni şi către judeţe, atunci tensiunea generată de genul ăsta de curente, că e prea multă putere la Bucureşti şi noi nu avem putere aici, în Transilvania, se atenuează. A fost şi este singurul mare proiect care poate uni România şi pentru ăla trebuie să ne batem, trebuie să generăm o dezbatere serioasă pe viitor şi să încercăm să vină românii la un referendum, să modificăm Constituţia şi 2016 să ne găsească cu regiuni realizate în România şi procesul de descentralizare pus în fapt. Trebuie să ducem cât mai aproape de comunităţi putere, atribuţii şi resurse financiare’, a afirmat Liviu Dragnea.