UPDATE Procurorii DNA au pus sechestru asigurător și poprire asigurătorie până la concurența sumei de 127.547.366,34 lei asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, acțiunilor și părților sociale deținute de Liviu Dragnea, anunţă DNA întrun comunicat.
Sechestru a fost pus şi asupra averilor celorlalţi cercetaţi din dosar, NEDA FLOREA, BĂȚĂUȘ MUGUR, PIPEREA VICTOR, PREDESCU MARIN.
UPDATE Liviu Dragnea a plecat de la DNA după aproximativ o jumătate de oră, tot fără să facă declaraţii.
El a fost huiduit şi la ieşire şi a reuşit cu greu să-şi facă loc până la maşină.
Contestatarii şi susţinătorii lui Liviu Dragnea au avut schimburi de replici în faţa sediului DNA.
„Băi, ţi-am furat banii din buzunar?”
„Infractorul ăsta, băi”
„Untul s-a făcut 10 lei. pe cine susţineţi voi, oameni buni, românilor?!”
„Noi am făcut ţara asta, nu tu. La puşcărie cu voi!”
Au fost doar câteva dintre replicile aruncate între cele două tabere care au mers în faţa sediului DNA. Mai mulţi membri de partid au venit să îl susţină pe Liviu Dragnea, în timp ce alţii au huiduit şi i-au cerut demisia.
UPDATE Liviu Dragnea a sosit la DNA la ora 17.30.
Preşedintele PSD a fost aşteptat de o serie de simpatizanţi şi membri de partid în faţa sediului DNA, dar şi de protestatari care l-au huiduit şi i-au cerut demisia.
Liviu Dragnea a intrat cu greu în sediul DNA, fără să facă nicio declaraţie.
Marian Neacşu, secretarul general al PSD, este, alături de alte persoane, la sediul DNA, unde va merge Liviu Dragnea, liderul partidului, pentru a fi înştiinţat asupra sechestrului. Neacşu a precizat că orice persoană chemată la un for represiv ca DNA are nevoie de susţinere.
„Cred că orice persoană din România care e chemată la un for represiv cum este DNA are nevoie de susţinere. Nu e o acţiune de partid”, a declarat secretarul general al PSD, Marian Neacşu, potrivit Mediafax.
Întrebat dacă la DNA este sediul statului paralel, Neacşu a răspuns : „Nu e vorba că sediul acestei instituţii este statul paralel, este vorba de abuzurile la care cetăţenii, printre care şi Liviu Dragnea, sunt supuşi”.
„Aşa vrem noi, la partid, să susţinem oamenii noştri. E un moment dificil pentru orice om supus unui abuz. Cred că multe persoane au fost supuse abuzurilor. Foarte mulţi lideri PSD au fost supuşi abuzurilot. Nu ştiu cum funcţionează statul paralel, sunt organisme care trebuie să depisteze”, a spus deputatul Cătălin Rădulescu, prezent şi el în faţa DNA.
Zeci de persoane au venit în faţa sediului DNA, marţi seara, să îl susţină pe liderul de partid, Liviu Dragnea, care urmează să se prezinte în faţa procurorilor pentru a fi înştiinţat asupra sechestrului în dosarul Tel Drum.
UPDATE Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, referitor la sechestrul pus de DNA pe averile persoanelor implicate în dosarul Tel Drum, că este folosit ca mijloc pentru a bloca modificarea legilor justiţiei, spunând ironic că urmează, probabil, sechestru pe viaţă.
Liviu Dragnea s-a arătat deranjat de faptul că a aflat din presă despre sechestrul pus de DNA pe averea inculpaţilor din dosarul Tel Drum, el fiind unul dintre aceştia.
”Îl văd foarte interesant (sechestrul pus de DNA – n. red.) în sensul că, sigur, noi încă mai credeam, unii încă mai credem, că putem deveni o ţară normală, în care nu afli din presă lucrurile astea – informaţii date pe surse, pe canale neoficiale şi nelegale”, a declarat Dragnea.
Liderul PSD a spus că o să meargă azi la DNA pentru a lua în primire sechestrul.
”Am fost făcut ţap ispăşitor la referendum în 2012, pentru că trebuia să se păstreze cinstea obrazului cuiva (…), am fost făcut ţintă de câte ori PSD a vrut să facă ceva important pentru români, acum sunt folosit ca mijloc pentru a bloca legile justiţie şi de către cine? De către oameni care se ascund”, s-a plâns Liviu Dragnea.
”O să merg (la DNA – n.red.) ca să iau în primire sechestrul. Urmează probabil i sechestru pe viaţă”, a adăugat el.
Întrebat dacă este şantajat de DNA sau de OLAF pentru a bloca legile justiţiei, Dragnea a răspuns: ”Nu am cu ce să fiu şantajat, dar despre subiectele astea o să avem timp să vorbim”.
Procurorii DNA au impus sechestru pe averile persoanelor implicate în Dosarul Tel Drum, măsura vizându-l şi pe liderul PSD Liviu Dragnea.
Conform procedurii, cei vizaţi de sechestru ar urma să se prezinte la DNA pentru a le fi adusă la cunoştinţă măsura decisă.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au pus sechestru pe averea persoanelor urmărite penal din dosarul „Tel Drum”, între persoanele vizate de măsura anchetatorilor numărându-se şi Liviu Dragnea, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. Conform sursei citate, suspecţii din acest dosar au fost notificaţi şi urmează să vină la sediul DNA pentru a li se aduce la cunoştinţă faptul că averea lor va fi pusă sub sechestru.
Prin această măsură, procurorii încearcă să recupereze prejudiciul din acest dosar, care este estimat la 20 de milioane de euro şi 30 de milioane de lei.
În dosarul „Tel Drum”, în 13 noiembrie, procurorii DNA au anunţat, oficial, că Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte.
Faptele ar fi fost comise în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.
În dosar este cercetat şi Marian Fişcuci, descris de procurori drept persoană apropiată lui Liviu Dragnea şi acţionar majoritar (scriptic) al Tel Drum SA la data faptelor, acesta fiind acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat.
Petre Pitiş, fost consilier în cadrul CJ Teleorman, reprezentant al Tel Drum SA, este anchetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi complicitate la abuz în serviciu, Florea Neda, reprezentant Tel Drum este cercetat pentru constiuirea unui grup infracţional şi complicitate la abuz în serviciu, Mugur Băţăuş, funcţionar în cadrul Consiliului Judeţean Teleorman, este suspectat de constiuirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi complicitate la infracţiuni privind obţinerea pe nedrept de fonduri europene, iar Victor Piperea, funcţionar în cadrul Consiliului Judeţean Teleorman, este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la infracţiuni privind obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
De asemenea, în aceeaşi cauză este anchetat şi Marian Predescu, funcţionar în cadrul Consiliului Judeţean Teleorman, la data faptelor, pentru complicitate la infracţiuni privind obţinerea pe nedrept de fonduri europene, dar şi reprezentanţi ai unei firme, Florian Ion şi Daniel Neagoe, aceştia fiind acuzaţi că făceau parte din grupul infracţional organizat.
Dosarul a fost deschis ca urmare a unui sesizări a OLAF (Oficiul european antifraudă), transmisă procurorilor pe 30 septembrie 2016, privind suspiciuni de obţinere nelegală pentru lucrări de reabilitare de drumuri judeţene a unor fonduri europene.
Procurorii spun că cei care făceau parte din grup ar fi conceput activitate acestuia în etape, în funcţie de zonele, firmele şi influenţa pe care le aveau.
Primul pas, în viziunea DNA, ar fi fost privatizarea Tel Drum şi transferarea din proprietatea CJ Teleorman „în sfera de influenţă şi control a suspectului Liviu Nicolae Dragnea, prin persoane interpuse”.
Ulterior, precizează DNA, ar fi fost create mai multe firme controlate de cei care ar fi făcut parte din grupare, care aveau rol de interpus în atribuirea unor contracte publice.
Potrivit sursei citate, gruparea s-ar fi asigurat că Tel Drum obţine contracte din fonduri publice, mai ales acordate de Consiliul Judeţean Teleorman, prin influenţă şi funcţii, dar şi prin „furnizarea informaţiilor confidenţiale privind licitaţiile publice înainte de momentul publicării anunţurilor şi prin inserarea condiţiilor restrictive în caietele de sarcini (utilajul pe care Consiliul Judeţean Teleorman l-a înstrăinat către Tel Drum SA era unul dintre criteriile de calificare în cazul lucrărilor de reabilitare a drumurilor judeţene)”.
În plus, prin administratorii Tel Drum se facilita si intermedia numirea unor persoane în funcţii din administraţia centrală, dar se furnizau şi fonduri către PSD, „prin donaţii ale membrilor grupului infracţional organizat şi ale societăţilor controlate de aceştia”, arată anchetatorii.
„Prin prisma influenţei pe care Liviu Nicolae Dragnea o avea la nivelul administraţiei centrale şi în sfera politică, asigurarea accesului la informaţii confidenţiale din cadrul instituţiilor administraţiei centrale şi furnizarea de documente cu caracter confidenţial către membrii grupului infracţional organizat din mediul privat. (..) Structura grupului a permis o interacţiune uşoară între membrii acestuia, fiind de foarte multe ori disimulată prin prisma atribuţiilor de serviciu ale acestora, suspecţii Mugur Băţăuş şi Victor Piperea conducând direcţii din cadrul Consiliului Judeţean Teleorman şi fiind subordonaţi suspectului Liviu Dragnea, iar reprezentanţii din mediul privat reuşind cu uşurinţă să interacţioneze prin prisma contractelor care erau în curs de executare”, se mai precizează în comunicatul de presă.