„Eu chiar cred în creşterea veniturilor populaţiei, dar aceasta este posibilă doar în condiţiile unei creşteri economice care să dea venituri (…) Nu vreau să repetăm ce s-a întâmplat în 2008 când au crescut cheltuielile sociale cu peste 50%, creştere decuplată de productivitate„, a declarat, vineri, Bogdan Drăgoi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Ministerului de Finanţe.
Drăgoi susţine că la minister se lucrează pe mai multe scenarii de creştere a veniturilor populaţiei, în fiecare existând însă trei mijloace esenţiale: prioritizarea cheltuielilor statului, colectarea mai bună a veniturilor la bugetul de stat şi creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene.
„Discuţiile la minister vor continua, după cele de la Dezvoltare Regională şi Transporturi, la toate ministerele-Ministerul Sănătăţii, Ministerul Mediului, care au resurse mari şi care au proiecte ce vor fi structurate după gradul de finalizare„, a spus ministrul. Astfel, proiectele care au un grad mai mare de execuţie de 85% vor primi finanţare cu prioritate astfel încât să genereze creştere economică chiar în cursul anului 2012.
Drăgoi a dat asigurări că o creştere a cheltuielilor statului cu salariile nu va genera instabilitate macroeconomică, de genul celor întâlnite în alte state ale Uniunii Europene. „România nu este Grecia pentru că a luat la momentul potrivit măsuri corecte şi sustenabile. România se află într-o poziţie mult mai bună”, a declarat ministrul de Finanţe.
Guvernul urmăreşte majorarea veniturilor populaţiei, dar în limitele care permit finanţarea acestei măsuri în anii viitori şi menţinând ţinta de deficit pentru acest an, de 1,9% din PIB, astfel că orice surplus va depinde de creşterea economică, a declarat Ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi.
Spre deosebire de restul Europei, România nu a reintrat în recesiune, chiar dacă, în trimestrul IV al anului 2011, creşterea economic a fost mai mică decât cea din trimestrul III. „În trimestrul IV am avut creştere economică de la an la an”, a precizat ministrul.