Drăgoi: Limitarea deficitului structural nu va mai permite repetarea unor politici nesănătoase

Semnarea Tratatului pentru Stabilitate certifica angajamentele României de a consolida finantele publice si de a aplica politici sanatoase, România fiind una dintre putinele tari UE care au adoptat deja de câtiva ani masuri mentionate în Pact, a declarat, vineri, ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi.
Romania TV
02 mart. 2012, 19:25
Drăgoi: Limitarea deficitului structural nu va mai permite repetarea unor politici nesănătoase

„România a beneficiat de crestere economica semnificativa în perioada anterioara crizei, dar nu a folosit aceasta ocazie pentru a consolida sustenabilitatea finantelor publice. Limitarea deficitului structural la 0,5% din PIB nu va mai permite repetarea unor astfel de politici nesanatoase”, a spus Dragoi, citat într-un comunicat transmis de Ministerul Finantelor Publice.

Ministrul Finantelor a aratat ca România a întreprins deja masuri în linia celor mentionate în pact, în sensul reducerii deficitului bugetar, care s-a diminuat de la aproape 7% din PIB în 2009 la circa 4,4% din PIB anul trecut, tinta pentru acest an fiind de 1,9% din PIB.

„România este una dintre putinele tari care au luat deja masuri în sensul celor prevazute de Tratat, iar beneficiile deja se vad în credibilitatea câstigata atât la nivel european cât si international, cele mai recente semnale fiiind scaderea costurilor de finantare si extinderea maturitatilor si a bazei de investitori”, a afirmat el.

Dragoi a mentionat ca aplicarea Tratatului va stimula implementarea de politici economice mai ambitioase si va sprijini procesul de reducere a decalajelor de dezvoltare fata de celelalte state membre, prin schimbul de experienta cu statele performante.

În opinia ministrului, masurile prevazute vor asigura o mai mare transparenta a politicilor implementate de state si o ocazie de a penaliza mai rapid eventualele derapaje de la o politica fiscala sanatoasa.

MFP aminteste ca deficitul structural poate avea o valoare mai mare decât cea specificata, pâna la maxim 1% din PIB, daca nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% din PIB si riscurile pentru sustenabilitatea finantelor publice pe termen lung sunt reduse.

Regula bugetara se introduce prin dispozitii nationale cu forta juridica obligatorie si caracter permanent, de preferinta constitutionale sau respectiv prin alt nivel care sa garanteze respectarea în integralitate în cadrul procesului bugetar national. Regulile trebuie sa fie în vigoare în legislatia nationala în termen de 1 an de la intrarea în vigoare a Tratatului.

Statele care fac obiectul unei proceduri de deficit excesiv instituie programe de parteneriat bugetar si economic cu caracter obligatoriu, monitorizate de catre Comisia Europeana si Consiliul UE.

Un numar de 25 state ale Uniunii Europene (UE), inclusiv România, dar fara Marea Britanie si Cehia, au semnat, vineri, pactul fiscal european, care prevede în principal reglementari fiscale pentru echilibrarea bugetelor si coordonarea politicii economice la nivel european.

Presedintele Traian Basescu, semnatar din partea României, a declarat, vineri, la Bruxelles, ca CE devine „jandarmul” respectarii elementelor cuprinse în Tratatul de guvernanta fiscala din UE.

Seful statului a precizat ca, „de bunavoie”, cele 25 de state semnatare împart cu Comisia Europeana controlul pe politice fiscale si bugetare.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea românească. Construcția care îi uimește pe toți. Lucrările sunt în toi
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Prăbușirea unui pod în Brazilia: patru morți și riscuri ecologice majore
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?