„În trimestrul întâi avem din păcate această neşansă a vremii, iar economia se pare că se va contracta faţă de ultimul trimestru din 2011, dar nu pentru că s-a redus economia sau cererea, ci pentru că nu s-a putut livra efectiv. Tehnic, este posibil să intrăm în recesiune în primul trimestru, dar anualizat vom avea creştere (…) Faţă de primul trimestru din 2011 estimăm o creştere cu 1,5 – 2%”, a spus Drăgoi.
Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 2,5%, după un avans de 1,9% în ultimul trimestru comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, dar activitatea economică a încetinit în intervalul octombrie-decembrie faţă de trimestrul al treilea, înregistrând o scădere cu 0,2% ca serie ajustată.
Creşterea economică de anul trecut, de 2,5%, a fost susţinută în principal de evoluţia din agricultură, cu un plus de 11,3%, şi industrie, domeniu care a înregistrat un avans de 5%.
Fondul Monetar Internaţional prognoza în 2011 o creştere economică pentru România de 1,5%, dar după misiunea de la începutul acestui an şi-a revizuit în urcare estimarea, la peste 2%. Pentru acest an, FMI şi Comisia Europeană estimează un avans economic de 1,5-2%, în timp ce bugetul este construit pe o creştere economică de 1,8-2,3%.
O declaraţie similară celei lui Drăgoi a făcut şi fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, pe 27 februarie. O majorare de salarii şi pensii nu ar fi recomandabilă acum, chiar dacă suntem în an electoral, mai ales în urma ninsorilor abundente din ultima lună, a declarat fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu, la România TV.
Gheorghe Ialomiţianu consideră că zăpezile au afectat încasările la buget şi, ca rezultat, datele economice din februarie şi martie ar putea să nu fie la fel de bune ca cele din prima lună a anului, lucru care ar reprezenta un impediment pentru recuperarea salariilor şi pensiilor. În acest caz, banii alocaţi către salarii ar trebui luaţi de la investiţii, lucru care ar frâna creşterea economică.
„Trebuie să vedem dacă putem face lucrul acesta, pentru că ar fi păcat să trecem la o majorare de salarii şi pensii şi acest lucru să nu poată fi susţinut financiar, să fie făcute doar că e an electoral. Putem să cădem în capcana lui 2008, când s-au majorat pensii şi salarii şi au trebuit ajustate în 2009. Dacă vom face lucrul acesta şi am reduce fondurile pentru investiţii, ar fi o greşeală. Dacă situaţia economică se menţine, se pot majora salariile. În ianuarie 2012, am avut 1,2 miliarde în plus. E posibil. Nu ştiu dacă februarie şi martie sunt bune, vor fi scăderi ale încasărilor din cauza zăpezilor. Dacă Puterea spune că reduce banii de la investiţii, ar fi o greşeală. Vom afecta creşterea economică”, a spus Ialomiţianu, la România TV.