„Greşeala lui Jean a fost că s-a dus şi a plătit o parte din datorii (n.r. – datorii către bugetul statului), a plătit mai mult de jumătate. Şi el n-a ştiut că atunci când faci o plată îţi recunoşti şi datoria. Pentru că Jean dacă nu plătea nimic şi contesta datoriile, el era acum în Liga I. El a vrut să fie corect. Păi noi toţi făceam chetă şi îi dădeam 70.000 de euro, dar nu s-a prins nimeni de chestia asta. Aici eu bănuiesc că Jean a fost lucrat de cei din comisia de licenţiere din federaţie. Adică nu i-a spus nimeni. Iar Mircea Sandu n-a putut să iasă din regulament. Cu lacrimi în ochi Mircea Sandu l-a scos pe Jean din prima ligă”, a spus Dragomir.
Gruparea Gloria Bistriţa nu a primit licenţa pentru sezonul 2011-2012 al Ligii I şi a fost retrogradată în Liga a II-a din cauza datoriilor către bugetul statului.
Cazul clubului Universitatea Craiova, care a încasat bani din drepturile TV în contul unei societăţi neafiliate la FRF, nu poate fi comparat cu situaţia grupării Gloria Bistriţa, care a virat o parte din bani primiţi de la LPF în contul unei datorii către Elisabeta Sandu, soţia preşedintelui FRF, susţine Dumitru Dragomir.
„FC Gloria Bistriţa a făcut o adresă la LPF să se vireze într-un anumit cont suma de 300.000 de euro din drepturile TV în contul datoriei pe care o are faţă de doamna Elisabeta Sandu în baza împrumutului din 2009 înregistrat în contabilitatea clubului. Factura însă vine de la club. Este factură pentru toată suma din drepturile TV, au fost 1,217 milioane euro. Aşadar factura către noi a fost emisă de clubul FC Gloria Bistriţa, titular de licenţă şi afiliat. De aici pe mine, ca Ligă, nu mă mai interesează unde se duc banii. Pentru că el (n.r. – preşedintele Jean Pădureanu) a înregistrat banii în club, a plătit TVA, a plătit impozite şi aşa mai departe. Dacă Mititelu ne trimitea factura de pe societatea afiliată nu mai era nici deturnare de fonduri, nici altceva. Lumea nu înţelege de ce i-am dat lu’ ăla şi de ce nu îi dau aluilalt. Păi dacă e factură dată de clubul afiliat, ce mă interesează ce face clubul cu banii? Poate să îi dea lu’ Coana Veta, lu’ Moş Crăciun, cui vrea, nu mă interesează”, a menţionat oficialul LPF.
Dragomir a afirmat că un club poate face împrumut de la o persoană fizică. „Contractul de împrumut între Sandu Elisabeta şi SC FC Gloria Bistriţa este autentificat la notariat. Un club de poate împrumuta de la o persoană fizică, de la oricine. Şi un împrumut la o persoană fizică este mai bun, pentru că celelate cluburi s-au împrumutat la bănci unde dau dobândă 22 la sută. Dar asta este, că facerea de bine oricine în ţara asta poate s-o interpreteze în dare şi luare de mită. În locul lui Jean Pădureanu dacă găseam luam de la altcineva, dar numai dacă găseam. Dacă nu găseam luam şi de la dracu. Eu dacă aveam bani atunci îi dădeam cu cea mai mare plăcere”, a adăugat Dragomir.
El caracterizează drept „moral” împrumutul făcut de preşedintele Jean Pădureanu şi spune că soţia lui Mircea Sandu are bani pentru că „a investit în afaceri profitabile”. „Împrumul mi se pare moral, pentru că Mircea Sandu l-a ajutat pe Jean Pădureanu. Şi este de respectat, pentru că Mircea Sandu n-a ţinut cont de prietenie atunci când a trebuit să aplice regulamentul FRF. Liza Sandu a fost deşteaptă pentru că a ştiut să îşi investească banii în afaceri profitabile. A venit pricopsită pentru că a fost nevasta lui Dan Albu. Şi e păcat că se spune despre el că a fost mafiot… el vorbea nouă limbi, era absolvent de facultate… dacă e mafiot pentru că a fugit din ţară atunci, ce să mai zic eu?”, a precizat preşedintele LPF.
DNA verifică modul în care patronul Gloriei Bistriţa, Jean Pădureanu, a împrumutat, presupus fictiv, 400.000 de euro, de la Lisa Sandu, soţia lui Mircea Sandu, surse judiciare arătând, pentru MEDIAFAX, că reală a fost doar returnarea banilor, ceea ce ar conduce la o presupusă dare de mită la FRF.
Surse judiciare au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că procurorii anticorupţie cercetează modul în care soţia preşedintelui Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, i-ar fi împrumutat patronului echipei de fotbal Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, suma de 400.000 de euro.
Despre predarea acestor bani, sursele citate arată că s-a făcut în baza unui contract de împrumut, încheiat aparent legal, dar care ar sta în realitate ca paravan „pentru o faptă penală”.
Concret, precizează sursele citate, deşi ar exista acest contract încheiat, banii nu ar fi ajuns niciodată la patronul Gloriei Bistriţa.
Sursele citate arată că în realitate doar Jean Pădureanu ar fi „înapoiat” suma de 400.000 de euro, susţinând că nu s-a stabilit încă motivul real al acestei „inginerii financiare”, dar că la acest moment ea îmbracă forma unei posibile dări de mită.
Sursele citate precizează că, până la acest moment, nimeni nu a fost pus sub învinuire în această privinţă, anchetatorii fiind în faza actelor preliminare.
Avocatul care îl apără pe Mircea Sandu în dosarul privind dezafilierea clubului de fotbal Universitatea Craiova, Cristian Ene, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că „din acuzaţiile prezentate până în prezent de către procurorii anticorupţie nu rezultă că procurorii ar fi cercetat circuitul unei astfel de sume”.
Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă de Fotbal sunt învinuite de procurori în dosarul excluderii Universităţii Craiova, alături de preşedinţii acestor foruri, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, şi de alţi 12 membri ai Comitetului Executiv al FRF. Aceştia sunt învinuiţi de abuz în serviciu şi de sustragere de bunuri de sub sechestru şi riscă o pedeapsă cuprinsă între şase luni şi 15 ani de închisoare.