„Măsura închiderii restaurantelor este pe cât de nedreaptă, pe atât de dramatică”, a declarat Dragoș Anastasiu, antreprenor în industria turismului, fondatorul grupului Eurolines și proprietarul resortului Green Village, din Delta Dunării.
Anastasiu a motivat că măsura este nedreaptă mai ales în condițiile în care alte state europene nu au închis restaurantele, ci doar, în unele cazuri, au impus restricții în privința acestora sau a barurilor sau discotecilor. Cât despre dramatism, acesta vine din neputința afacerilor din industrie de a exista pe piață fără un ajutor consistent de la stat.
„Potrivit calculelor mele, peste jumătate dintre afacerile din HoReCa nu vor mai avea cum să deschidă. Și asta e valabil până la finalul lui 2020. Conform așteptărilor și calculelor noastre, o mare parte dintre noi găsiseră soluții de supraviețuire și de intrare forțată în următorul an. Acum, cu noua închidere suntem din nou blocați în dezvoltare„, a explicat Dragoș Anastasiu.
De cealaltă parte, Răzvan Emil Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Turismului, susține că măsura închiderii restaurantelor nu a stat în decizia autorităților sau a sa, propriu-zis. A fost o normă derivată din calculul cifrelor.
„Închiderea restaurantelor nu a depins de mine. Este o măsură care a depins eminamente de cifre, de Comitetul Municipal de Urgență al Bucureștiului. Este o restricție care a rezultat în urma calculelor„, a declarat secretarul de stat, pentru wall-street.ro.