Dragoş Atanasiu a participat, marţi, la Constanţa, la lansarea primului barometru al turismului din România, “Carta Albă Turismului din România”, lucrare realizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
În discursul său, Atanasiu a spus că în urmă cu 10 ani când a devenit preşedinte ANAT a spus celor de la INS că datele pe care le oferă în turism nu sunt corecte şi a făcut propuneri de îmbunătăţire a situaţiei.
“Prima mea acţiune când am devenit preşedinte ANAT, acum 10 ani de zile, a fost să mă duc la INS şi să spun că noi fără cifre în turism nu putem să existăm. Şi să încerc să explic de ce cifrele lor nu sunt corecte şi să facem o listă cum ar trebui să se întâmple ca acele cifre să fie corecte şi să ne ajute. Şi au trecut 10 ani şi acea listă nu a fost băgată în seamă, cum nu sunt multe lucruri băgate în seamă, din păcate, în ceea ce priveşte mediul de afaceri din România”, a menţionat vicepreşedintele ANAT, citat de News.ro.
El a precizat că Ministerul Turismului nu trebuie să se bazeze pe INS pentru oferirea acestor date, existând firme în lume care sunt specializate în aşa ceva.
“Ministerul nu trebuie să se bazeze pe INS. Există firme specializate în întreaga lume care asta fac, date în turism. Şi dacă ministerul avea vreodată interesul să obţină datele corecte din turism, nu îi trebuie nici sistemul ăla de monitorizare la hoteluri, nu îi trebuie nimic altceva decât un contract cu una dintre firmele astea şi va primi cifre, care nu sunt bazate pe numărătoarea bob cu bob, ci sunt bazate, cum ar veni exit-polluri. Firmele asta fac în toată lumea, deci există astfel de posibilităţi”, a menţionat Dragoş Atanasiu.
La rândul său, preşedintele Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Florin Jianu, a precizat că trebuie verificată acurateţea datelor INS-ului privind numărul de străini care vin în ţara noastră.
“Nu cred în această statistică a numărului de două milioane de turişti străini în România, pur şi simplu nu cred acest lucru. Cred că ar trebui ministerul de Turism să ceară nişte date de la INS-urile din alte ţări şi să încerce să le coreleze. Datele cred că sunt mult mai mari decât aceşti două milioane de turişti şi ar trebui să verificăm un pic acurateţea datelor INS-ului din România şi a altor INS-uri din alte ţări în ceea ce priveşte aceste date”, a afirmat Florin Jianu.
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România şi Groupama Asigurări au organizat marţi, la Constanţa, lansarea primului barometru al turismului din România, “Carta Albă Turismului din România”, la eveniment fiind prezenţi reprezentanţi ai investitorilor în turism, ai asociaţiilor de promovare şi ai agenţiilor de turism.