Dragoş Bucur, despre Crima Gânditului: „Oamenii trăiesc o variantă extremă de opresiune”

Dragoș Bucur, între filmări, pregătirea damigenelor cu ţuică de Crăciun și tractorul de la țară, face recomandări literare. 
Alina Costache
19 dec. 2024, 09:25
Dragoş Bucur, despre Crima Gânditului:

Dragoş Bucur s-a mutat la ţară, dar, în afară de munca fizică este preocupat şi să-şi cultive grădina în sensul lui Voltaire, mai ales că nu este surd la ceea ce se întâmplă în „agora cetăţii”.

Ca orice actor bun, nu cabotin, Dragoş Bucur nu a vorbit la modul concret despre politică și ultimele alegeri, dar a decis să facă recomandări literare.

Călare pe tractorul familiei, în timp ce sapă un șanț pentru a ajuta apa să curgă din livadă, el a povestit despre ultima revelație în materie de lectură. „De cele mai multe ori, arta are capacitatea de a arăta sau a spune ceea ce noi nu reușim să exprimăm, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a fost și este cenzurată în multe locuri de pe pământ.

Încercați „1984” de George Orwell, este o carte f.f. bună! Sunt curios dacă voi credeți că trăim o perioadă care precede ceea ce se întâmplă în „1984”. Ce ziceți, suntem aproape de ce e acolo?”, spune vedeta.

Cunoscutul actor a mărturisit că recomandarea pentru lectura acestei cărți a venit de la regizorul Cristi Puiu.

Scris în 1949, romanul distopic „1984” al lui George Orwell este mai actual decât și-ar fi putut imagina oricine. Interzis în 1988 în URSS și în 2002 în Belarus, acum doi ani, pe fondul frământărilor socio-politice la nivel mondial, a devenit cel mai vândut roman. De asemenea, a fost ecranizat.

Câte clase are Dragoș Bucur. Studiile pe care le are, de fapt, îndrăgitul prezentator al emisiunii „Visuri la Cheie”

Publicată în 1948, la numai câțiva ani după înfrângerea nazismului în Europa și în timp ce începea Războiul Rece dintre Occident și blocul sovietic condus de dictatorul Iosif Stalin, cartea spune o poveste dintr-o lume în care lideri totalitari își spală pe creier cetățenii și poartă războaie inutile pentru a prezenta un inamic comun populației.

Autorul britanic George Orwell a afirmat că a folosit dictatura totalitară a lui Stalin drept model pentru cultul personalității „Fratelui cel Mare” din carte, a cărui „Poliție a Gândirii” forțează cetățenii să învețe „dublu-gândit” pentru a crede că „războiul este pace” și „libertatea este sclavie”.

Regimul lui Vladimir Putin, comparat cu cel din cartea lui George Orwell

Azi, nu puțini sunt cei care văd în roman ecouri ale regimului instaurat de Vladimir Putin în Rusia, care a eradicat opoziția politică și presa independentă din spațiul public în cele două decenii de când liderul de la Kremlin a ajuns la putere.

Citește și: Băutura tradițională pe care Dragoș Bucur o prepară la țară. „La oraș se bea whisky, prosecco, rom, coniac și alte fițe”

Romanul prezintă încercările eroului Winston Smith de a înțelege un sistem totalitar evoluat, în care autoritățile sunt motivate de setea de putere și se impun prin frică, fiind interesate în mod deosebit de controlul tuturor trăirilor afective ale populației. Oamenii din cartea lui Orwell trăiesc o variantă extremă de opresiune: orice trăire personală devine un afront, inclusiv dragostea între membrii unei familii, între iubiți, prietenia dintre oameni, compasiunea, etc.

Crima Gânditului din 1948 devine actuală în 2024

Eroul principal al cărții ținea un jurnal în care scria tot ce i se întâmplă și în ce fel de societate trăiește.

„Fie că își ține jurnalul în continuare, fie că îl lăsa baltă era același lucru. Poliția Gândirii avea să pună mâna pe el oricum. Comisese deja – ar fi comis-o oricum, chiar dacă n-ar fi scris niciodată nimic pe hârtie – crima esențială care le conținea în sine pe toate celelalte. Crimăgândit așa se numea. Crimăgânditul nu era ceva ce puteai ascunde la infinit, te puteai eschiva cu succes o vreme, poate chiar câțiva ani, dar mai devreme sau mai târziu tot puneam ei mâna pe tine.

Ca întotdeauna noaptea – arestările aveau loc invariabil în toiul nopții. Câte o mână brutală te smulgea deodată din somn scuturându-ți umărul, o lumină îți orbea ochii, în jurul patului vedeai un cerc de fețe de piatră. În marea majoritate a cazurilor nu se făcea proces și nici raport de arestare. Oamenii dispăreau pur și simplu, întotdeauna noaptea. Numele îți era scos din arhive, orice urmă a tot ce făcuseră ei vreodată era ștearsă, existența însăși îți era negată și pe urmă uitată. Erai abolit, anihilat, vaporizat era termenul uzual”.

Nu în ultimul rând, e de amintit că experimentele descrise în cartea scrisă cu 76 de ani în urmă și care urmăreau controlul complet al prizonierilor, ca cele din „Camera 101” din roman, au fost realizate ocazional în mai toate sistemele totalitare, inclusiv în guvernarea comunistă din România, de exemplu în „Experimentul Pitești”. Azi, regăsim în romanul „1984” multe secvențe din România și din țări din Europa ultimilor ani.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Marian Golea știe ce zodii vor avea noroc ceresc tot restul anului. Acești nativi sunt numărul 1 și au parte de tot ce își doresc
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Care este, de fapt, cel mai vechi oraş din România? Mulţi cred că este Constanţa, dar istoria îi contrazice
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Zodii cu succes în carieră. E timpul să-și renegocieze contractele
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
George Simion, acces controversat la convenția conservatorilor americani
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca doritoare în Bundestag: o nouă șansă la alegerile din Germania