Dragoș Ionuț Bănescu a făcut masterul la Academia SRI și e absolvent al cursului generalului Oprea. Putem spune despre el că e bine înfipt în sistem.
A absolvit Facultatea de Științe Economice din Brașov în anul 1997, iar după terminarea studiilor s-a angajat la stat în funcția de inspector. Apoi, s-a mutat la Garda Financiară Brașov. În anul 2005, Bănescu a terminat ca prin minune un program de master în economie, la București, cu o durată de patru luni. Totodată, a mai terminat un master la SNSPA care, conform datelor din CV-ul său, a durat doar o lună.
Practic, în timp ce lucra la Brașov opt ore pe zi, Dragoș Ionuț Bănescu a avut timp să termine și două mastere.
Trei ani mai târziu, în martie 2008, comisarul a terminat cursul postuniversitar de perfecționare „Statalitate și gândire de stat” la Universitatea Ovidius din Constanța (Facultatea de Drept). Beneficiile terminării acestui curs s-au concretizat imediat. A devenit șef de divizie la Garda Financiară.
Postul pe care l-a ocupat la Garda Financiară îi asigura lui Bănescu un salariu anual de 67.307 lei.
Un alt aspect care ridică semne de întrebare în ceea ce-l privește pe Dragoș Ionuț Bănescu constă în începerea unui master la Academia SRI, asta în timp ce era șef de divizie la Brașov. După ce termină cursurile, ajunge brusc secretar general la Ministerul de Finanțe. Acest lucru se întâmpla în septembrie 2010.
Odată cu noua funcție, a început un nou curs. În noiembrie 2010 Bănescu a terminat cursul generalului Gabriel Oprea de la Colegiul Național de Apărare: „Securitate și Bună Guvernare”. Tot atunci a fost numit membru în consiliile de administrație la CEC Bank, Romatsa și Electrica SA.
Dragoș Bănescu a reușit să câștige în anul 2011 698.690 de lei. Mai concret, lua aproape 60 de mii de lei pe lună, adică circa 14 mii de euro. Pe vremea aceea, având în vedere că Emil Boc tăiase salariile bugetarilor cu 25%, câștigurile lunare ale lui Bănescu erau echivalentul 87 de salarii minime.
Tot în 2011, Bănescu a devenit membru al Agenției Naționale de Integritate.
În timp ce era secretar general adjunct la minister, a fost în consiliile de administrație ale mai multor instituții. Vorbim despre Romatsa, CEC, Electrica S.A., Romgaz, Eximbank, Electrica Muntenia Sud, Hidroelectrica, Consiliul Național de Integritate, Transelectrica, Administrația Apelor Române, Romsilva, Societatea Comercială de Tratament Balnear și Recuperarea Capacității de Muncă, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină, Institutul Național de Cercetări Aerospațiale, Electromecanica Ploiești, Nuclearelectrica, Loteria Română.
Dragoș Bănescu a trecut cu bine de perioada PDL și a devenit secretar general adjunct la Ministerul Muncii. În 2015 a fost promovat secretar general la același minister.
Despre acest subiect a scris și Valeriu Nicolae în articolul său de pe Libertatea.