Dragoș Pătraru, dar și mulți experți în nutriție și sănătate, trag un semnal de alarmă privind efectele nocive ale parizerului procesat din comerț. Potrivit celor mai recente studii, 7 din 10 români mănâncă mezeluri săptămânal. În peste 85% dintre gospodăriile din România, consumatorii declară că preparatele din carne și mezelurile sunt consumate inclusiv de către copii.
Jurnalistul a analizat mai multe sortimente de parizer din comerț și, spre surprinderea lui, a găsit un produs care conține o cantitate semnificativă de carne, nu are E-uri sau alți aditivi chimici, cum ar fi nitriții – care sunt folosiți pentru a conferi produsului culoarea roz și pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.
”Această firmă vinde mezeluri fără E-uri. Parizerul Szelely este un produs fiert, afumat cu fum natural din lemn de fag. Ingrediente: piept de pui 81% (origine UE), slănină 14% (origine UE), apă, sare, condimente naturale. Nu conține nitrit de sodiu adăugat, poate conține din surse naturale. Deci ăsta nu are stabilizatori, conservanți, arome”, spune Dragoș Pătraru în emisiunea Starea Nației.
Citește și: Cum alegem cea mai sănătoasă conservă de fasole boabe. Dragoș Pătraru le-a analizat pe toate și dă soluția
Dragoș Pătraru, despre consumul de cabanoși și originea acestora. „Noi, românii, suntem foarte tari pe cârnați. În 2022, industria aceasta a adus 900 de milioane de euro, ceea ce ne-a plasat pe locul al treilea în topul producătorilor europeni, după Polonia și Austria. (…) Dar, care este treaba cu cabanosul?
Inițial, acest produs a apărut ca o delicatesă pentru ocazii speciale, iar astăzi, din cauza exporturilor, este regăsit din magazinele din toată lumea. Are o tradiție îndelungată, iar pentru a proteja caracterul original al acestui tip de cârnat, produsul a fost înscris în Registrul UE.
Numele acesta, «cabanos», provine de la cuvântul «kaban». Acest termen a fost folosit acum câteva sute de ani. Unele surse menționează peste 200 de ani. În Polonia a fost folosit termenul acesta pentru a desemna un anumit tip de porc. Un porc mascul hrănit cu cartof și alte plante. Datorită acestui tip de furaj, carnea de kaban era de calitate foarte bună. De aici și prețul ceva mai mare care a transmis că e ceva deosebit”, a spus jurnalistul.