Dragoş Pătraru a fost iar la cumpărături şi ne traduce ingredientele. Ketchup-ul este un aliment foarte iubit de români și folosit în diverse combinații. Acesta poate fi consumat fie pe pizza, în sandvișuri sau cu friptură. Totuși, puțini știu din ce este făcut, de fapt, produsul. Unii producători pun foarte puține roșii, deși ar trebui să fie ingredientul principal, potrivit analizei făcute de Dragoș Pătraru. Jurnalistul a studiat mai multe etichete și le-a transmis urmăritorilor săi concluzia.
Dragoş Pătraru este cunoscut pentru informațiile prețioase pe care le oferă în domeniul sănătății. Jurnalistul are o emisiune în care abordează diferite subiecte controversate. De această dată, el a ales să vorbească despre ketchup. „Sunt zeci de mărci de ketchup în supermarket și nu ar fi dacă nu ar exista atâta cerere. Unele variante nu cred că au văzut vreodată roșii.”, a spus Dragoș Pătraru la Starea Sănătății.
Dragoș Pătraru a realizat o nouă ediție a emisiunii Starea Sănătății, de această dată, vedeta fiind ketchup-ul. Jurnalistul a analizat etichetele a 10 tipuri de produse, ajungând la concluzia că multe dintre ele conțin zahăr în cantități mari.
Așadar, prezentatorul TV a precizat că nu este recomandat ca un copil să consume o cantitate de mare de zahăr într-o singură zi. Dragoș Pătraru a vrut să le atragă atenția părinților care folosesc acest aliment în preparatele celor mici. „La 100 de grame de ketchup, avem până la 20 de grame de zahăr, sub diverse forme. Asta înseamnă enorm. Dacă un copil în ziua respectivă mănâncă porția asta de ketchup, care este de 5 ori mai mare decât doza recomandată de unul dintre producători, atunci el ar trebui să nu mai mănânce niciun fel de zahăr în ziua respectivă. Ei bine, asta nu se întâmplă pentru că un copil ia azi din toate alimentele procesate foarte mult zahăr.”, a adăugat jurnalistul.
Dragoş Pătraru a prezentat și rezultatele unui studiu realizat de Asociația Pro Consumatori (APC). Reprezentanții organizației au 17 tipuri de ketchup din marile structuri comerciale, le-au analizat și au prezentat concluziile, din dorința de a atrage atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs. „Cantitatea de zahăr per unitatea de vânzare variază între 12 linguriţe şi 26 de linguriţe. La 71% dintre produsele analizate s-a folosit zahăr. La 65% dintre produsele analizate s-au folosit conservanţi, iar la 53% dintre acestea s-au folosit câte 2 conservanţi. La 35% dintre produsele analizate s-a folosit aroma de tomate. La 24% dintre produsele analizate s-au folosit îndulcitori artificiali, respectiv sucraloza la 12% dintre produsele analizate şi acesulfam de potasiu la 12% dintre produsele analizate.”, se arată în studiul realizat de APC.
Cât ketchup ar trebui să consumăm, de fapt
Dragoș Pătraru a făcut un experiment, a turnat 100 grame ketchup într-un castron, pentru a vorbi despre cât ar trebui să consumăm, de fapt: „Am făcut o chestie, folosind cântarul. La o pizza, un copil normal halește suta de grame lejer, mai ales dacă are pizza cu nu știu ce blat, brânzică și un adult la fel. La 100 g ketchup avem 20 g zahăr. Asta înseamnă enorm. Un copil ia azi din toate alimentele ultraprocesate foarte mult zahăr. O rețetă sigură pentru kilograme în plus, diabet de tip 2, obezitate și celelalte care vin”.
„Chiar dacă unele variante nu cred că au văzut vreodată roșie, trebuie să plecăm de la roșii, de la tomate. Există trei denumiri științifice acceptate. Lico persicum esculentum, solanum lico persicum și lico persicum licopersicum”, spune Pătraru.
„Nu ne băgăm noi în războiul botaniștilor. Familia nu este ea a curcubitaceelor, este solanacee, nu vă bateți căpșorul prea tare… Dar am punctat ca să știți că roșiile sunt surori de cruce, cu ardeii, vinetele, mătrăguna, tutunul”.
„Ultimul, dar nu cel din urmă, este Kapitan Deroniko de la Deroni. Ketchup de 340 de grame, Fabrica de Conserve Deroni Stara Zagora, din Bulgaria. Distribuit de Balkanica Distral la noi, desen frumos cu băiețel îmbrăcat în supererou, avem pe ambalaj mențiunea că nu conține conservanți, avem 100% ingrediente naturale, pe spate avem și o mențiune că e fără agenți de îngroșare, îmi place foarte tare sticla.
Ingrediente: piure din roșii (224 g de roșii în 100 g de produs finit), piure din morcovi, piure din ardei grași, apă, zahăr, sare, oțet de mere, condimente naturale (leuștean, frunze de dafin). Avem totuși 18 grame de carbohidrați, 2,8 grame de proteine, 1,45 grame sare. Pare ceva mai curat produsul, tot are zahăr adăugat”, explică Dragoș Pătraru.
Dacă ești consumator frecvent de Nutella sau Fineti, te-ai gândit vreodată din ce sunt făcute? Dacă nu, a făcut-o Dragoș Pătraru pentru tine. Celebrul realizator TV a analizat, la „Starea (NE)Sănătății”, etichetele acestora și ne spune din ce e făcută, de fapt, crema de cacao.
Încă de la început, suntem avertizați asupra cantității de zahăr, principalul ingredient, deși corpul are nevoie de glucoză… dar nu trebuie exagerat asupra acestui aspect.
O altă problemă sesizată de Dragoș Pătraru este ambalajul. De exemplu, Fineti se vinde într-un recipient din plastic, pe cand Nutella se vinde într-un borcan de sticlă, ceea ce este mai acceptabil, în opinia sa.
Ingrediente Fineti – double spread (200 g):
Cremă cu cacao și alune de pădure (50%): zahăr, ulei de palmier, lapte praf degresat 8%, cacao pudră -conținut redus de grăsime 5%, alune de pădure 3%, emulsifiant (lecitină din floarea soarelui), vanilină.
Cremă cu lapte (50%): zahăr, ulei de palmier, lapte praf degresat 19%, alune de pădure 3%, emulsifiant (lecitină din floarea soarelui), vanilină.
Ingrediente Nutella (400 g):
Zahăr, Ulei de palmier, Alune de pădure (13%), Lapte praf degresat (8,7%), Cacao degresată pudră (7,4%), Emulgator: lecitină (SOIA), Vanilină.
Iar la suta de grame de produs, avem 30,9 grame de grăsimi, 57,5 grame de glucide și 6,3 grame de proteine.
La final, Dragoş Pătraru a făcut și o demonstrație, ținând cont de faptul că pe etichetă a găsit și o porție recomandată zilnic: 15 grame.
Ei bine, asta înseamnă doar o felie de pâine cu Nutella, în condițiile în care un copil, de exemplu, consumă mai multe dulciuri în 24 de ore. Și asta în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă doar 9 grame de zahăr/zi.