Deși mulți îi consideră o opțiune accesibilă și aparent inofensivă pentru copii, analiza detaliată a ingredientelor și originii acestui produs a scos la iveală aspecte mai puțin cunoscute. Într-o prezentare amplă, Pătraru a oferit o incursiune interesantă în istoria acestui produs, relatând două versiuni despre apariția pufuleților, ambele având rădăcini în Statele Unite, în anii ’30.
„Pufuleții au apărut prin 1935 în Winsconsin, SUA, de aici, povestea are două versiuni. Prima e că la o fermă era utilizată o moară pentru mâncarea animalelor. Când moara trebuia curățată, în ea se punea porumb umed, iar lucrătorii de acolo au observat că se formează bucăți aerisite de porumb. Muncitorii au luat acasă pentru a vedea dacă se pot consuma de către oameni. Au dat la copii și au așteptat câteva zile ca să le vadă reacția. Trebuie gândit la contextul social: era perioada interbelică, marea criză abia se încheiase, deci sărăcie pe linie. Muncitorii au observat că acele chestii sunt foarte gustoase”, a povestit jurnalistul.
Cea de-a doua versiune implică inovația tehnologică.
„Un agronom a proiectat o mașinărie care să-l ajute la producerea unor furaje mai bune pentru animalele din fermă. Mașinăria s-a vândut în mai multe ferme. Iar un operator a fost trimis să repare una dintre mașini și a observat că într-o fermă muncitorii puneau boabe de porumb sparte în prealabil, ca să împiedice înfundarea mașinii. Și mașinăria, pentru că mersese foarte multe ore, era foarte încinsă, iar când produsul ieșea din aparat, se transforma în niște bețe expandate. Acesta a luat acasă niște bețe, le-a condimentat, le-a copt și de aici afacerea cu care a dat lovitura.”, a continuat acesta.
Plecând de la această istorie, Pătraru a trecut la analiza propriu-zisă a produselor de pe rafturi. Când a ajuns la pufuleții Gusto, reacția sa a fost tranșantă: „Nu gustați”.
Potrivit acestuia, eticheta produsului conține următoarele informații: „85 de grame, produs în România. Ingrediente: mălai grișat 90%, ulei de palmier, sare 0,6%. Avem 8,5 grame de grăsimi, 60,8 grame de glucide, 1,84 grame de fibre, 5,2 grame de proteină, 0,48 grame sare. Lasă-l, am zis: lasă-l, nu gusta.”
El a atras atenția și asupra pericolelor obiceiurilor alimentare moderne, care încurajează consumul continuu, în special al produselor ultraprocesate.
„Vedeți, am fost obișnuiți să mâncăm tot timpul și să băgăm în noi toate prostiile. Oricât ar încerca industria să vă spună prin reclame că e foarte sănătos să aveți tot timpul o gustare, să mâncați tot timpul ceva, nu e deloc sănătos. Iar când vine vorba despre ultraprocesate, sănătos ar fi să le reducem la minimum. Pentru că de eliminat, nu putem. Și nici să picăm în partea cealaltă, în care stresul că nu mâncăm sută la sută sănătos dăunează mai mult decât mâncarea care ne înconjoară nu e bine”, a conchis jurnalistul.
Pătraru a mai subliniat că, dacă totuși părinții aleg să ofere pufuleți copiilor, ar trebui să aleagă produse cât mai simple.
”Dacă totuși vreți să le dați copiilor pufuleți, căutați mărcile care au cât mai puține ingrediente, fără arome artificiale, cât mai puțină sare.”, a spus acesta.