Realizatorul emisiunii „Starea Naţiei” a vorbit despre concedierea lui Cristian Tudor Popescu de la Digi24, în contextul în care, în 2017, Pătraru a avut parte de un tratament similar la postul deţinut de compania RCS-RDS.
La cinci ani de la scandalul care l-a implicat pe Dragoș Pătraru, Cristian Tudor Popescu a anunţat, într-o postare pe Facebook, că nu va mai colabora cu postul Digi 24, în urma unei „hotărâri unilaterale, care aparține Digi24”.
C0ncedierea a venit la câteva zile după ce jurnalistul a criticat gafa făcută de postul de televiziune, care a prezentat un clip video vechi de 14 ani drept un interviu cu un recrut rus. Iată ce spune Dragoș Pătraru despre acest fapt.
„Inițial, nu am vrut să comentez. Apoi mi-am dat seama că nu e în regulă să am aceeași atitudine pe care au avut-o alții când noi, cei de la „Starea nației”, am pățit la fel. Aș remarca întâi ipocrizia noastră, a breslei. Pe foarte puțini i-a interesat că postul Digi 24 a decis acum vreo cinci ani că e mai ok să facă cu totul altceva decât presă.
DIGI a pus, de multe ori la vedere, interese ale unor corporații și ale unor instituții mai presus decât interesul public, amestecând asta cu jurnalismul de înaltă calitate într-un mod bolnav. Asta a cuprins presa peste tot în lume de când corporațiile și marii bogați au decis să fie producători de conținut pe care să pună eticheta de jurnalism.
Nu-l deranja pe CTP nici că postul făcea sluj în fața unor personaje precum Gabriela Firea, nici că jurnaliștii de investigații aveau contracte pe trei luni, astfel încât să nu poată propune și urmări subiecte interzise de conducere.
Nu-l deranja pe CTP nici că postul făcea sluj în fața unor personaje precum Gabriela Firea, nici că jurnaliștii de investigații aveau contracte pe trei luni, astfel încât să nu poată propune și urmări subiecte interzise de conducere. „Domnul Popescu este o voce foarte importantă în democrația noastră șchioapă” Oare ar fi fost domnul Popescu ok cu toate în continuare, dacă i s-ar fi prelungit contractul? Sau poate că nu știa ce se întâmplă acolo. Și nici nu realiza că imaginea lui era folosită de companie într-un mod pervers: „ce dovadă mai clară de libertate vreți decât CTP spunând tot ce-i trece prin cap pe postul nostru?”. Doar că, în rest…”, a declarat Dragoș Pătraru pentru Libertatea.
Dragoș Pătraru susține că jurnalistul Cristian Tudor Popescu a criticat de mai multe ori postul Digi24, iar această atitudine i-a adus, până la urmă, concedierea.
„Domnul Popescu nu e la prima critică la adresa postului respectiv, aici chiar a fost consecvent, a remarcat derapajele postului chiar și când noi am plecat de acolo. Dânsul l-a pus la punct pe Prelipceanu de mai multe ori. Dar publicul larg nu știe cum funcționează lucrurile la Digi24. Am fost acolo, chiar dacă pe contract între două firme, și am văzut.
De când au început problemele, conducerea administrativă și editorială a fost preluată de un anume domn Dinei. Jurist. Viziunea dânsului despre lume e simplă: te plătesc, ești al meu, te dețin cu totul, spui ce vreau eu, nu ce vrei tu, indiferent dacă ești om care întinde cablul TV sau jurnalist. Nu degeaba a fost pus acolo. Amuzant este că omul crede cu tărie că jurnaliștii nu trebuie să fie în slujba publicului, ci în slujba angajatorului”, a mai spus Dragoș Pătraru.
În 2017, Dragoş Pătraru, realizatorul emisiunii critica dur în emisiunea sa faptul că postul de știri ignoră cazul RCS-Intact-DNA. Subiectul s-a viralizat în spaţiul public în mai 2017, mai ales după ce după ce Antena 3 a difuzat înregistrări cu Ioan Bendei, administrator al RCS-RDS, care făcea favoruri unor ofițeri judiciari DNA și unor înalți responsabili din Ministerul de Interne.
„Nu fugi, mă, de subiect, ci îl ataci, îl pui pe masă, îl întorci pe toate părţile. Pentru că asta ar trebui să faci tu, ca instituţie de presă, că nu eşti în slujba lui Bendei sau a RCS&RDS. Şi nu primeşti salariu ca să taci, primeşti un salariu pentru că munceşti. Eşti în slujba publicului, pentru el cauţi adevărul, nu pentru o corporaţie, nu pentru instituţii de presă, doar pentru public. Mă rog, mai e şi varianta în care legitimaţia de presă este o acoperire şi atunci, da, nu răspunzi în faţa publicului, ci în faţa…”, spunea Dragoş Pătraru în emisiune, conform Paginademedia.
La aproximativ două luni după difuzarea emisiunii, Pătraru anunța despărţirea de Digi24, la Paginademedia. „Am reziliat contractul (n.r. – cu Digi) de comun acord, după ce am ajuns la o înţelegere cu oamenii din conducerea companiei RCS-RDS, care nu au înţeles un lucru: că noi, jurnaliştii, suntem în slujba publicului, nu a companiilor care ne plătesc”.