„În anul 2015 Banca Mondială, pe un contract de împrumut pe care îl are cu Guvernul României a lucrat împreună cu ANPIS (Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială) pentru a reduce fraudele din sistemul de şomaj, de beneficii sociale. Ce au scor în evidenţă făcând un inventar la două mii şi ceva de primării. Într-un caz aveam cam 20% fraude în zona de investigaţie, într-un alt caz aveam undeva pe la 11% ceea ce reprezintă nişte sume exorbitante. Eu, când am auzit, în urmă cu câteva luni de aceste evidenţe am întrebat: «de ce nu s-a reacţionat?» şi răspunsul a fost: «mai bine se ţin sub preş că sunt lucruri care deranjează» şi doi, care este un lucru foarte important, este esenţial, am comandat o nouă anchetă ca să văd şi cu instrumentele pe care le am eu cât de grav stăm. Şi am făcut ancheta mai ales pe persoanele cu dizabilităţi. Şi rezultatele mi-au reconfirmat şi acele rezultate din 2015„, a declarat Dragoş Pîslaru.
Ministrul spune că va prezenta, în următoarele zile, cifrele noilor verificări pe care le-a făcut în sistemul ajutoarelor sociale. El a precizat că fraudele sunt „un procent semnificativ”.
Citeşte şi Dragoş Pîslaru, despre greva Sanitas: A fost manevrată de PSD
„Ajutoarele acestea sociale sunt făcute pe baza unor documente, fără nişte anchete sociale care să se facă serios, în teren. Asta este ideea„, a adăugat ministrul.
Pîslaru a dezvăluit şi că, „într-o săptămână, maxim două” vor fi iniţiate o ordonanţă de urgenţă şi o hotărâre de guvern prin care aceste situaţii vor fi corectate, iar inspecţia socială va fi „reaşezată in temelii”, va avea puteri sporite, asemănătoare Inspecţiei Muncii.
„Eu, ce vreau să vă spun, este că, în această ţară, în condiţiile în care avem şi-aşa puţini bani pe care să-i dăm oamenilor care au nevoie, oameni cu dizabilităţi, în sărăcie extremă, persoane care, într-adevăr nu au cum să-şi trăiască viaţa altfel; în această ţară, pentru că se poate„, mai spune Pîslaru,
Pîslaru a explicat astfel de ce a declarat, joi, că există „trântori” care „stau şi lâncezesc”.
„Noi dăm beneficii oamenilor care au nevoie şi trebuie să primească, dar dăm şi altor oameni, care stau şi lâncezesc şi sunt trântori în sistem. Dăm, în acelaşi timp, servicii la o calitate care este abominabilă şi lucrurile astea trebuie să se schimbe. Asta vreau să fac. Vreau să văd măsurile active, că duc la crearea de locuri de muncă, să văd inspecţia socială că credibilizează sistemul şi vreau să văd că legea salarizării unitare la care lucrăm să putem avea un proiect credibil, să poată toată lumea din sectorul public să vadă cum, în cinci ani de acum încolo, până în 2021, să le poată creşte cu 30 la sută salariul, astfel încât toată lumea să fie mulţumită„, a declarat, joi, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.