Dragoş Pîslaru: În România, există o problemă de calitate a forţei de muncă. Ce soluţii propune ministrul Muncii

În piața forței de muncă din România nu sunt activi mulți oameni, iar o mare parte nu este pregătită pentru structura economică spre care țara tinde, a declarat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, prezent la o dezbatere despre Strategia politicilor de ocupare și cea de reformă a Serviciului Public de Ocupare (SPO), conform unui comunicat al ANOFM.
Romania TV
22 sept. 2016, 14:38
Dragoş Pîslaru: În România, există o problemă de calitate a forţei de muncă. Ce soluţii propune ministrul Muncii

„Este o problemă de cantitate în ceea ce privește populația activă, în perspectivă ne vom confrunta cu un deficit de forță de muncă și, în același timp, există o problemă de calitate a forței de muncă, de competențe. Nu sunt mulți oameni activi în piața forței de muncă, iar o mare parte nu este pregătită pentru structura economică spre care România tinde”, a declarat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.

Ministrul Muncii a arătat că trebuie luate măsuri pentru creșterea mobilității forței de muncă la nivel național având în vedere nevoia diferită de ocupare de la un județ la altul.

Potrivit comunicatului ANOFM, în prezent se lucrează la modificarea prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă în vederea încurajării mobilității persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.

Totodată, Marcel-Dumitru Miclău, președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, a pus accentul pe problematica tinerilor, arătând că procentul celor neocupați este în continuare foarte mare și că este nevoie ca ei să beneficieze de sprijin, mai ales că mulți nu sunt pregătiți suficient să intre pe piața forței de muncă.

Proiectele finanțate din fondurile europene vor oferi posibilitatea dezvoltării serviciilor integrate, realizarea parteneriatelor cu mediul academic, ONG-urile, cu instituții de pe plan local pentru a oferi servicii tuturor categoriilor vulnerabile.

Strategia politicilor de ocupare și cea de reformă a Serviciului Public de Ocupare (SPO) au fost dezbătute joi, 22 septembrie 2016, de conducerea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă cu reprezentanții structurilor teritoriale, în cadrul unei întâlniri de lucru la care a participat și ministrul Muncii.

Acesta a transmis că SPO trebuie să pună accent pe oferirea de servicii integrate grupurilor vulnerabile, persoanelor care sunt greu și foarte greu ocupabile, explicând că acestea trebuie să fie identificate, trebuie să se stabilească problemele lor, în funcție de care să li se ofere servicii de profilare, de acompaniere.

„Sunt milioane de oameni care au vulnerabilități: fie sunt în sărăcie, fie sunt cu dizabilități, fie sunt privați de diverse posibilități de a accede la o viață decentă, sunt marginalizați și ieșiți din circuitul economic’, a adăugat ministrul Muncii, subliniind că este rolul SPO să identifice aceste persoane și să găsească soluții pentru integrarea lor pe piața muncii.

Acesta a menționat că trebuie avut în vedere avantajul competitiv al țării noastre și este nevoie ca structurile de specialitate să se concentreze pe dezvoltarea de competențe a forței de muncă, eficiență și competitivitate, iar un rol important îl vor juca agențiile județene de ocupare a forței de muncă.

Întâlnirea de lucru pentru dezbaterea strategiei politicilor de ocupare și cea de reformă a SPO a avut loc la Centru Național de Formare Profesională a Personalului Propriu al ANOFM de la Râșnov, județul Brașov.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Bulevardele din București pe unde nu circulă nicio mașină. Sunt în stare excepțională, dar sunt abandonate de un deceniu
Capital.ro
S-a dat ordin pe banii românilor. Decizia începutului de 2025 la Guvern: Se anticipează creșterea
Playtech.ro
Ce conține pudra roz pe care autoritățile o pulverizează deasupra orașului Los Angeles, pentru a înăbuși incendiile
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Cinci zodii cu un horoscoap săptămânal grozav
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată mama Andreei Bostănică? 'Mama Angela' e top. Poți să juri că sunt surori!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul ia banii românilor. S-a dat termen limită 7 februarie. Decizie la Guvern, începe de azi, 13 ianuarie
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Protest masiv în București după anularea alegerilor prezidențiale
MediaFlux
MAJORĂRI de PENSII în 2025! PENSIONARII care primesc INDEXAREA de 12%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre