Dragoş Pîslaru: Nu putem avea o discuţie pe salariile din administraţia locală dacă nu avem datele cu salariile actuale

Revendicările angajaţilor din administraţia publică locală sunt parţial rezolvate, însă pentru unele, cum ar fi majorarea salariilor cu 25% sau acordarea de norme de hrană sau tichete de vacanţă, sunt necesare discuţii suplimentare, în primul rând pentru că nu se ştie exact care este nivelul salariilor în domeniu, susţine ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.
Filip Stan
05 iul. 2016, 10:47
Dragoş Pîslaru: Nu putem avea o discuţie pe salariile din administraţia locală dacă nu avem datele cu salariile actuale

„Există un protest sindical de amploare la nivelul autorităţilor publice locale. Sunt solicitate patru lucruri. O să încep cu numărul 4: eliminarea unui articol (3,1 (4)….) din Ordonanţa 20 privind salarizarea în sectorul public. (…) Aici este vorba despre o interpretare eronată, pentru că acest articol se referă strict la persoanele care lucrează pe proiecte cu fonduri europene. Cu alte cuvinte, dacă am un consilier în administraţia locală care lucrează temporar pe fonduri europene şi are un bonus în acest sens, nu voi putea ridica salariile tuturor consilierilor la acel nivel”, a declarat marţi Pîslaru în cadrul unei conferinţe pe teme de administraţie locală.

Mai mult, el a precizat că autorităţile publice locale se află pe locul patru în topul beneficiarilor Ordonanţei 20, cu o alocare de 372,9 milioane de lei, după ce estimarea iniţială fusese de 170 de milioane de lei.

Referitor la solicitarea de majorare a salariilor cu 25%, ministrul Muncii a spus că înainte de această măsură ar trebui să se ştie exact care sunt salariile în acest sector.

„În perioada în care am lucrat la Ordonanţa 20, am obţinut o poză perfectă a modului în care operăm în această societate: în momentul în care am transmis către dumneavoastră (unităţi administrativ teritoriale — UAT-n.r.) cerinţa să putem avea grilele de salarizare din fiecare UAT pentru a şti care este situaţia, din 3.300 de solicitări trimise am primit 1.000 de răspunsuri, din care doar două treimi erau utilizabile: fie nu erau în formatul cerut, fie inutilizabile. Asta ne-a dus într-o situaţie în care practic noi în continuare nu avem o imagine asupra modului în care salarizarea la nivel local se întâmplă. Dacă vrem o politică publică de calitate trebuie să contribuim cu toţii pentru a avea date de calitate”, a explicat Pîslaru, conform Agerpres.

El a precizat că nici reprezentanţii sindicatelor din domeniu nu au evidenţa salarizării în sectorul public local. Inclusiv la Minister se lucrează cu datele din 600 de primării, care sunt extrapolate pentru o imagine aproximativă a situaţiei.

În aceste condiţii, ministrul propune înfiinţarea unui sistem Revisal, similar celui din sectorul privat, pentru salariile din sectorul public.

„Această situaţie nu este firească. Am avut bătălii în tranşee să obţinem datele din educaţie şi sănătate, în apărare şi în Ministerul Public. Cum poţi avea o discuţie dacă nu ai date de la salariul de bază până la câştigul net. Noi avem datele cu salariile din mediul privat şi nu le avem pe cele din sectorul public”, a explicat oficialul citat.

Cu privire la alocarea, de către unităţile care îşi permit, de norme de hrană şi vouchere de vacanţă pentru salariaţi, ministrul Muncii a spus că trebuie definit foarte bine indicatorul care arată faptul că o primărie îşi permite sau nu acest lucru şi găsită o soluţie pentru a nu apărea diferenţe semnificative între diferite unităţi.

„Jumătate din UAT-urile din ţară nu îşi acoperă cheltuielile curente din veniturile curente”, a mai spus Pîslaru.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Produsele Dedeman care îți vor face viața mai frumoasă. Sunt la ofertă pentru câteva zile și toți vecinii te vor invidia
Capital.ro
Se dau 10.000 EURO în România pentru proprietarii de teren. Primăria a făcut deja cadastru
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Armata obligatorie în România. Mesaj tranșant: Trebuie să ne apărăm singuri
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Fostele iubite ale lui Dany de la Insula Iubirii ies la atac! ”Și-a alergat mama cu un cuțit!” + Se automutilează! IMAGINI TARI
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
SITUATIA DIN BELARUS: 30 DE ANI SUB LUKAȘENKO ȘI PERICOLUL DIN PROXIMITATE
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'