Directorul general al Roşia Montană Gold Corporation, Dragoş Tănase, a vorbit la România TV despre exploatarea de aur de la Roşia Montană. Acesta a ţinut să precizeze că nu înţelege motivul pentru care guvernanţii nu au aprobat până acum proiectul minier Roşia Montană, mai ales că acesta îndeplineşte toate condiţiile, venind cu o serii de beneficii pentru statul român şi pentru locuitorii din zonă.
„Noi acolo nu mergem într-o zonă virgină, este o zonă minieră. Carierele de acum se suprapun carierelor mai vechi. Am gândit programe să salvăm patrimoniul. Este un proiect care nu are hibe şi nu înţeleg de ce nu este aprobat. Am angajat acei oameni pentru că noi facem lucrări acolo de 15 ani. Licenţa minieră prevede nişte obligaţii. Programul geologic a costat 100 de miloane de euro şi a durat 7 ani„, a declarat Dragoş Tănase, director general al Roşia Montană Gold Corporation.
În acelaşi timp, managerul RMGC a adăugat că patrimoniul din Roşia Montană este în prezent amenajat de cei 500 de angajaţi ai companiei. Dintre aceştia, „150 de oameni cară pietre cu spinarea pentru a salva patrimoniul”.
„500 de oameni lucrează la amenajarea minelor romane. 150 de oameni cară pietre cu spinarea pentru a salva patrimoniul. Este datoria noastră să amenajăm acele obiective de patrimoniu. Am investit în spital, în şcoală şi la final oferim o soluţie pe termen lung pentru locuitorii din zonă„, a adăugat acesta.
Dragoş Tănase a invitat toţi parlamentarii români la Roşia Montană, înainte de semnarea deciziei cu privire la proiect.
„RMGC este un parteneriat între statul român şi Gabriel Gold Corporation. Eu invit pe toţi parlamentarii şi pe toţi guvernanţii la Roşia Montană. Îi invit să vină la faţa locului şi să vadă ce se întâmplă acolo„, a spus directorul RMGC.
În acelaşi timp, directorul nu înţelege motivul pentru care avizul nu a fost dat, declarând că „proiectul este la cheie” şi au nevoie doar de o singură semnătură.
„Trebuie doar să primim aprobarea. Merg la minerii din Roşia Montană şi nu le pot da un răspuns. Sunt mai multe avize de obţinut. S-au ridicat o serie de probleme. Am venit cu profesori universitari care au certificat faptul că acest proiect corespunde legii. Nu ştiu de ce Guvernul României nu a dat avizul de mediu. Oamenilor le-a ajuns cuţitul la os. Am stat trei zile acolo şi am plecat dărâmat. Este frustrant să avem proiectul la cheie şi să aşteptăm o singură semnătură„, a adăugat Tănase.
„Furnizorii români vor încasa 2.9 miliarde de dolari, la bugetul de stat vor ajunge 2.3 miliarde de dolari, iar profitul investitorului este 1.3 miliarde de dolari. Astfel, 78% din profit aparţine României şi 22% în favoarea companiei. România devine principalul producător de aur din Europa”, a conchis directorul Roşia Montană Gold Corporation.