„Vreau să subliniez că au fost anumite neînţelegeri asupra perioadei care va surprinsă video. (…) Este vorba doar de perioada în care sunt numărate voturile, deci nu se supraveghează video votul ca atare între deschiderea urnelor şi închiderea lor”, a declarat Dragoş Tudorache în timpul şedinţei Comisiei Tehnice Centrale de pregătirea alegerilor.
Şedinţa de marţi a Comisiei Tehnice Centrale a fost ultima înainte de începerea campaniei electorale.
Oficialii Ministerului Afacerilor Interne au trecut în revistă, împreună cu toţi prefecţii, care este stadiul pregătirii alegerilor parlamentare, inclusiv a achiziţiei de ştampile cu menţiunea „Votat”, timbre autocolante şi buletine de vot, transmite News.ro.
Toate activităţile din secţiile de votare, după închiderea urnelor, urmează să fie filmate, iar sarcina realizării înregistrărilor revine operatorului de calculator din fiecare secţie de votare. Terminalele informatice necesare înregistrării video-audio a procedurilor sunt asigurate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), care deja a realizat aplicaţiile pentru această nouă procedură.
Operatorii de calculator existenţi în fiecare secţie de votare trebuie să realizeze înregistrarea audio-video dintr-o poziţie fixă, de la o distanţă medie, pe un cadru general. De asemenea, i se interzice operatorului de calculator să realizeze copii ale înregistrării ori să permită accesul altor persoane la înregistrare. Dispoziţiile se aplică şi pentru procedurile de numărare a voturilor prin corespondenţă.
Înregistrările se păstrează trei luni de la data publicării rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial.
De asemenea, în cazul în care există dubii în privinţa organizării alegerilor, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va putea pune la dispoziţia organismelor electorale, pentru soluţionarea unei contestaţii, copii ale înregistrării.